Bekijk het origineel

Ander gebaar dan gebarentaal

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Ander gebaar dan gebarentaal

3 minuten leestijd

Het zal waarschijnlijk niemand verwonderen dat voor de kerkelijke bearbeiding van doven een aparte predikant werd benoemd door de Generale Synode. Er is mamelijk bij ons als horenden altijd iets van drempelvrees als we met doven in contact komen. Vrees, die vervolgens wel in verbazing over kan gaan als blijkt dat dat contact toch heel goed mogelijk is.
Wij die ons vanuit de kerk beijveren voor 'vergeten' groepen van mensen die door allerlei omstandigheden geïsoleerd leven van de samenleving, zullen ons ook de moeite kunnen geven om doven uit hun 'isolement' te halen.
Een predikant voor doven volgt geen cursus op Effatha, zoals nogal eens gevraagd wordt. Doven hebben meer behoefte aan een ander gebaar dan aan gebarentaal!
Tussen haakjes: ik ben niet de eerste predikant in deze functie. In en vanuit de Gereformeerde Kerken hebben vooral ds. Firet en daarna ds. Schuddebeurs het echte pionierswerk verricht.
Het is voor kerkeraden en gemeenteleden misschien goed te weten hoe deze arbeid van de kerk functioneert.
In een volledige samenwerking met de Christelijke Gereformeerde Kerken en de Nederlandse Hervormde Kerk (die ook ieder een dovenpastor in dienst hebben) is Nederland in drie rayons verdeeld. Op 23 plaatsen in ons land worden regelmatig diensten gehouden. Bij deze arbeid hebben we gelukkig hulp van broeders en zusters uit verschillende kerken die ook kunnen voorgaan in deze diensten.
In de meeste van deze plaatsen zijn interkerkelijke commissies (waar die nog niet zijn worden ze in deze maanden opgericht) die deze diensten regelen en ook de relatie met de plaatselijke kerken onderhouden.
Naast de dovendiensten worden er ook gecombineerde diensten (met horenden en doven) gehouden, bijvoorbeeld bij een sacramentsbediening. In deze diensten gaan ook plaatselijke predikanten voor. Zo wordt de horende gemeente van tijd tot tijd bepaald bij de aanwezigheid van doven in hun eigen omgeving.
De drie dovenpastores hebben verder hun bezoekwerk aan zieken en gezonden. Voor catechisaties en bijbelkringen is er gelukkig op sommige plaatsen ook assistentie omdat zij — net als elke predikant — niet overal tegelijk kunnen zijn. Bovendien hebben zij dan nog het extra probleem van de grote afstanden en het verspreid wonen van 'hun' gemeenteleden.
Het komt nog steeds voor dat er doven 'ontdekt' worden (van twee collega's kreeg ik onlangs nieuwe adressen door) en daarom is het contact met plaatselijke kerken en predikanten noodzakelijk om doven te kunnen begeleiden. Ten slotte mogen de kerken het begrip 'predikant in algemene dienst' letterlijk nemen. In het belang van hen die ook in de Kerk van Christus, samen met anderen hun plaats mogen hebben.

(Ds. Lamme is de heden in functie getreden predikant voor het dovenpastoraat)

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 oktober 1976

Kerkinformatie | 28 Pagina's

Ander gebaar dan gebarentaal

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 oktober 1976

Kerkinformatie | 28 Pagina's

PDF Bekijken