Bekijk het origineel

'Met geld toestoppen alleen ben je er niet'

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

'Met geld toestoppen alleen ben je er niet'

ICCO over drie jaar werken:

3 minuten leestijd

ICCO: de interkerkelijke coördinatiecommissie voor ontwikkelingsprojecten, is met een lijvig verslag over drie jaren van zijn werk uitgekomen. Wat is en doet ICCO?
Het is een particuliere 'club' van een groot aantal reformatorische kerken en enkele christelijk-sociale organisaties, die tussen hen en de overheid bemiddelt in het kader van het z.g. medefinancieringsprogramma.
Dit stelt namelijk onder bepaalde voorwaarden overheidsgelden ter beschikking als aanvulling op het 'particuliere initiatief'.
Een van de voorwaarden is, dat de eigen (particuliere) bijdrage minimaal een kwart van de totale kosten van een ontwikkelingsproject moet zijn.
In het algemeen is het ICCO-beleid erop gericht de mogelijkheden van kerkelijke of semi-kerkelijke samenwerkingsverbanden te bevorderen. Een indruk van de omvang van zijn werk geeft ICCO, door in zijn verslag mee te delen dat in 1976 de omvang van het medefinancieringsprogramma tot f 100.000.000 is gestegen.
Aan het verslag (1973 tot en met 1975) ontlenen we het volgende. 'Sterker dan de stijging in financiële middelen — in het geheel van het economische verkeer tussen rijke en arme landen niet meer dan 'het bevochtigen van de lippen van iemand die omkomt van dorst' (een uitspraak van Nyerere) — steeg de vraag naar de kwaliteit van het ontwikkelingsproces. Als protestants-kerkelijke organisatie heeft ICCO, in nauw overleg met zendings- en werelddiaconaatsinstanties en vooral met vertegenwoordigers van de arme landen-zelf, zich regelmatig bezonnen op die kwaliteit.
Gestimuleerd door de ervaringen en de gedachtenvorming, met name van Wereldraadconferenties (Uppsala, Montreux, Bangkok en Nairobi) en ondanks (of dankzij) de groeiende frustratie over het ogenschijnlijk falen van de ontwikkelingssamenwerking, kiest ICCO in zijn beleid steeds nadrukkelijker voor ontwikkeling aan de basis en voor sociale rechtvaardigheid als voorwaarden voor economische groei.
Het wordt namelijk steeds duidelijker dat ontwikkelingssamenwerking niet langer een zaak is van welwillende overdracht van geld en kennis van rijke naar arme landen, maar een wederkerig proces tussen mensen en groepen in verschillende werelden, die staan voor dezelfde opgave. Deze opgave is: het vormgeven van een rechtvaardiger en menselijker samenleving in hun eigen land en in de internationale verhoudingen, waarbij de mensen met de minste kansen de hoogste aandacht dienen te ontvangen. Ontwikkeling is vooral een proces van bevrijding, waarbij aan de oorzaken van onrecht en armoede niet voorbij kan worden gegaan.

In de opbouw van zijn relatiepatroon door correspondentie, persoonlijk bezoek en consultaties tracht ICCO, als interkerkelijk coördinatie-orgaan, aan deze overtuiging gestalte te geven door voorrang te verlenen aan activiteiten die
— door de bevolkingsgroepen zelf worden gedragen,
— gericht zijn op de ontwikkeling van plaatselijk leiderschap en zelfontplooiing,
— gericht zijn op de armste groepen in de samenleving,
— in sociale en structurele zin rechtvaardigheid bevorderen.

Concreet betekent dit dat ICCO zijn beleid niet probeert te laten bepalen door de beschikbaarheid van geldmiddelen, maar door verdieping van zijn relaties in de Derde Wereld en in het eigen land. In een toenemend aantal van de door ICCO gesteunde projecten wordt dit beleid geconcretiseerd'. — Aldus het verslag.
Nadere informatie bij ICCO, Stadhouderslaan Utrecht, tel. 030-517704 (ds. C. M. Boerma, secretaris-binnenland).

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 oktober 1976

Kerkinformatie | 28 Pagina's

'Met geld toestoppen alleen ben je er niet'

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 oktober 1976

Kerkinformatie | 28 Pagina's

PDF Bekijken