Bekijk het origineel

Bericht uit zuid-afrika

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Bericht uit zuid-afrika

2 minuten leestijd

Duidelijker dan menige krantepublicatie uit de laatste tijd over ontwikkelingen in Zuidelijk Afrika, is de serie posters, die voor rekening van de Sectie Internationale Hulpverlening van de GDR onlangs is gedrukt.

Deze posters (affiches) zijn oorspronkelijk in Zuid-Afrika uitgegeven door het Christelijk Instituut voor Zuid-Afrika, met het doel de aandacht te vestigen op de nood onder de zwarte bevolking. De meeste ervan zijn verboden door het Departement voor Publikaties van de Zuid-Afrikaanse regering.

De hele serie is nu in Nederland herdrukt. Alleen zijn nu op de ‘verboden’ posters ook de teksten te vinden, waarmee de regering zich tegen deze publicaties keerde.

Bij wijze van voorbeeld hier de poster ‘Life Sentence?’ (leven een vonnis?), met daaronder een tekst van Horst Kleinschmidt, gewezen medewerker van dr. C. F. Beyers Naudé van het Christelijk Instituut en thans in Nederland om aandacht te vragen voor de Zuid-Afrikaanse problematiek.

Vertaald luidt de tekst: ‘Door de zwarte te knechten, heeft de blanke ook zichzelf gevangen gezet, in zijn eigen rasgevangenis’.

De regering reageerde op de poster als volgt: ‘Nadelig vir die betrekkinge tussen bevolkingsdele. Daar word geïmpliceer dat die swart mense in knegskap geplaas word deur die blankes. Die draadheining in hierdie geval skep ‘n onjuiste beeld. Ongewens krachtens art. 47 (2) (d)’.

De gehele serie van zeven posters — erg geschikt om in een (kerk)gebouw op te hangen en te gebruiken bij gesprekken — is te bestellen door storting van f 2,— op giro 8685 van de GDR te Utrecht, met de vermelding ‘posters Christelijk Instituut’.


Een andere uitgave van het Christelijk Instituut voor Zuid-Afrika, die onlangs werd verboden, is ‘South-Africa, a police state?’ (Zuid-Afrika, een politiestaat?). Hierin wordt informatie gegeven over gevangenen en over martelmethoden van de Zuid- Afrikaanse politie. Het boekje is, evenals de posters, in Nederland herdrukt en bij de GDR verkrijgbaar. De prijs is ƒ4, –.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 oktober 1976

Diakonia | 38 Pagina's

Bericht uit zuid-afrika

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 oktober 1976

Diakonia | 38 Pagina's

PDF Bekijken