Bekijk het origineel

Emancipatie zwarte werknemers Zuid-Afrika

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Emancipatie zwarte werknemers Zuid-Afrika

2 minuten leestijd

Het moderamen van de gereformeerde synode is er blij om dat in een aantal gevallen een betere sociale rechtspositie voor zwarten in Zuid-Afrika is ontstaan. De sociaaleconomische positie van deze mensen blijft niettemin zorgvol. Wettelijk is er immers nog geen sprake van gelijke rechten voor zwarte en blanke werknemers: de gebeurtenissen van nu in Zuidafrikaanse gebieden zijn daar mede toe te herleiden.
Dit schrijft het moderamen van de generale synode van de Gereformeerde Kerken in een brief aan Nederlandse bedrijven die belangen in Zuid-Afrika hebben, de tweede in enkele jaren tijds. Afschriften van de brief gingen naar de werkgevers- en werknemersorganisaties in ons land.
Het moderamen beklemtoont de verantwoordelijkheid die juist ondernemingen met vestigingen in Zuid-Afrika hebben bij het bevorderen van de emancipatie der zwarte werknemers. Het dringt aan op onverkorte toepassing van de verdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie te Genève die uitgaan van vrijheid van vakorganisatie alsmede van het recht tot collectieve onderhandelingen tussen werknemers en werkgevers.
In Zuid-Afrika worden deze verdragen echter niet voor zwarte werknemers toegepast, aldus het moderamen, als gevolg o.m. van discriminerende wetgeving terzake. Hoewel de Zuidafrikaanse wetgever zwarte vakbonden niet erkent, kunnen zij in het land echter wel wettig bestaan en worden opgericht. Werkgevers in het land hebben dan ook volledig de vrijheid om zwarte vakbonden uit eigen beweging wèl te erkennen. Daarom kunnen werkgevers, zo meent het moderamen, zo"n belangrijke rol spelen in het proces van de zwarte emancipatie door de thans in Zuid-Afrika legaal werkzaam zijnde zwarte vakbonden te erkennen als volwaardige en mondige partners.
Tenslotte vraagt het moderamen de Nederlandse bedrijven met belangen in Zuid-Afrika om zo mogelijk antwoord op zijn verzoek te mogen ontvangen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 februari 1977

Kerkinformatie | 24 Pagina's

Emancipatie zwarte werknemers Zuid-Afrika

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 februari 1977

Kerkinformatie | 24 Pagina's

PDF Bekijken