Bekijk het origineel

Nederlands beleid ter discussie aan partners overzee

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Nederlands beleid ter discussie aan partners overzee

3 minuten leestijd

Over vier maanden in juni, zal er een unieke bijeenkomst zijn. Twaalf organisaties uit de drie werelddelen waar ICCO, de protestants christelijke stichting voor medefinanciering van ontwikkelingsprojekten, mee samenwerkt, zijn uitgenodigd hun invloed uit te oefenen op het beleid van ICCO en zijn Nederlandse partners, de regering en de kerken.

De bedoeling van deze bijeenkomst is een stap verder te komen in het doorbreken van de afhankelijkheidsrelatie tussen rijke en arme landen en tussen gevende en ontvangende organisaties. In het ontwikkelingsverkeer is de rol van het geld nog steeds groot. Regeringen gebruiken regelmatig ontwikkelingshulp als machtsinstrument voor hun buitenlandse politiek.

Ook kerken en charitatieve organisaties zijn zich vaak niet bewust van de machtige rol die het geld speelt en die hun partners een ontwikkeling opdringt welke nogal eenzijdig vanuit het westen bepaald is. Veel ontwikkeling berust te nadrukkelijk op het kapitaal en de ideeën van het westen.

Om dit patroon te doorbreken heeft een speciale afdeling van de Wereldraad van Kerken, de Commission on the Churches Participation in Development (CCPD) speciale organen gestimuleerd. Zo ontstonden in het Caraïbisch gebied en in Indonesië samenwerkingsorganen waarin de lokale en de buitenlandse organisaties verantwoordelijkheid aanvaarden voor een gezamenlijk ontwikkelingsprogramma als gelijkwaardige partners. In de voorgenomen bijeenkomst gaat dit proces dat in 1 972 begon, verder.

Van de relaties overzee is gevraagd medeverantwoordelijkheid te aanvaarden voor het beleid in Nederland. Voor dit zogenoemde 'omgekeerde consortium' zijn twaalf van de meest duurzame relaties van ICCO uitgenodigd naar Nederland te komen om het beleid en de wijze van werken te beoordelen en vormen te zoeken om invloed uit te oefenen op de feitelijke besluitvorming hier inzake het steunen van projecten. Behalve deze twaalf, die komen uit Korea, de Filippijnen, India, Indonesië, Cameroen, Malawi, Egypte, Kenya, Nigeria, Nicaraqua, Chili, Brazilië, het Caraibisch gebied, zullen enkele woordvoerders van het ontwikkelingsdenken en mensen rechtstreeks van de basis uitgenodigd worden met twee stafleden van de CCPD en twee adviseurs van de werkgroep Kerk en Ontwikkelingssamenwerking.

Voorzitter zal zijn dr. A. H. van den Heuvel, die ook voorzitter van ICCO is.

Het is de bedoeling dat dit niet een eenmalige bijeenkomst zal zijn. Integendeel: het zal voor de betrokkenen — als het lukt — het begin betekenen van een verbintenis voor zeker drie jaar. Elk jaar zullen de partners dan een tot tweemaal naar ons land uitgenodigd worden om mee te werken aan deze unieke samenwerkingsvorm.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 februari 1977

Kerkinformatie | 24 Pagina's

Nederlands beleid ter discussie aan partners overzee

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 februari 1977

Kerkinformatie | 24 Pagina's

PDF Bekijken