Bekijk het origineel

Reveil is al begonnen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Reveil is al begonnen

4 minuten leestijd

Dit wordt een straks misschien wel wat bewogen verhaal over de vrouw in onze kerken.
Er is een actuele aanleiding voor. Onze gereformeerde vrouwenorganisatie bestaat veertig jaar en gaat in verband daarmee alle kerken een cadeau aanbieden. Welk? Dat komt zo.
Eerst even aandacht voor alle presidentes, die we op de omslag hebben gezet.
U ziet, te beginnen vanaf de basis en dan verder in de richting van de wijzers van een klok respectievelijk mevrouw J. Zwart-de Jong, pionier en mede-oprichtster, mevrouw E. M. Heuzeveldt-van der Lelie, de vasthoudende, mevrouw N. L Nawijn-van Dijk, boeiend spreekster en erg vaardig in het debat, mevrouw H.A.M. Bax-Horjus, van de grote ledenwinst, mevrouw W. M. Ridderbos-de Rooy van de vrouw in het ambt en van de grote geldakties (tientjes maken tonnen!), mevrouw J. C. Kraayeveld-Wouters van de heroriëntering, die de bond moest afstaan aan de politiek en mevrouw D. de Jong-Bakker, de presidente van nu, die de lijn van haar voorgangster inventief en inspirerend doortrekt.
Wat is nou veertig jaar, zult u misschien zeggen. Als het er nu tien méér of vijftien minder waren.. . Trouwens, is dat vieren van jubilea nog wel zo 'in'? Wel, als u dat vindt, dan kent u de dames van onze vrouwenorganisatie maar slecht. Ze hebben een springlevende bond, die naar de twintigduizend leden toegroeit, zijn gedreven bezig met de toekomst van de Kerk, zowel naar binnen als naar buiten, hebben in de verwarrende tijd van nu echt iets te vertellen en dragen dat op de haar eigen bescheiden, soms denk je wel eens: té bescheiden, manier uit naar buiten.
Daar past nu precies zo'n jubileumviering in. Als ik het goed aanvoel: minder vanwege dat jubileum als zodanig, dan vanwege de kern waar het de vrouwen om gaat: die toekomst van de Kerk, waarover gesproken en in verband waarmee gehandeld moet worden. Vanuit een diep geloof, dat niet kan zwijgen. Vanuit een vaardige geest, die geen apathie verdraagt. Juist nú.
Onze georganiseerde vrouwen en daar kunt u ook gerust die andere actieve beweging: het Vrouwen Zendingsthuisfront toe rekenen, voelen intuïtief heel zuiver aan dat de kern van de crisis in de Kerk alles met geloven te maken heeft. Zeg maar: met het gewone abc van geloven. Datje daardoor moet zijn of worden aangeraakt. Datje daarmee bezig moet zijn bij een open bijbel. Datje daar in alle eenvoud wat mee aankunt, ook in de gecompliceerde samenleving van nu. Datje daarvan door moet geven aan anderen, te beginnen je kinderen en dat hiervan — het oorzakencomplex nu maar even buiten beschouwing gelaten — zo onstellend weinig terecht komt.
Het gaat de vrouwen bij haar komend jubileum daarom vooral om dat cadeau aan alle kerken. Een geschrift dat hoopt aan te geven hoe het geloof aan anderen, met name jongeren, overgedragen zou kunnen worden. Daar zijn de leden zelf al maandenlang intensief mee bezig, als thema van het jaar Nu wordt er een praktische en instructieve publikatie van gemaakt. Zoiets kost natuurlijk geld. Welnu, de dames zijn bij duizenden op pad getogen om dat allemaal bij elkaar te brengen. Op allerlei manieren. Onder het motto: Samen geven - Samen leven.
Het spreekt vanzelf dat de kerken met of naar aanleiding van die handleiding geacht worden nu ook aan de gang te gaan. De dames kennende, zullen ze daar ook wel goed achterheen zitten. Laat 'geloofsoverdracht' om te beginnen, maar eens een tijdlang het belangrijkste punt (en) IS het niet het belangrijkste punt?) van kerkeraadsvergaderingen en jeugdorganisaties (LCGJ) worden. Trouwens: waarom ook niet van 'meerdere vergaderingen', de generale synode incluis?
In Lunteren is om zoiets als dit op een van de laatste zittingsdagen vorig jaar notabene nadrukkelijk gevréégd! Daar maakte onze actuarius van de synode, dr. H. B. Weijland, zich tot tolk van ik dacht toch wel alle afgevaardigden, toen hij een indringend pleidooi voor een reverfin onze kerken hield (zie Kerkinformatie 66, van januari jl., blz. 15). En hebben we hier nu niet de aanzet van zo'n reveil?Zo maar ineens en onverwacht?
Je kunt het ook anders zeggen: dat reveil is al begonnen! Bij onze gereformeerde vrouwenbeweging. Het komende jaar zal leren of het verder zal/kan doorwerken. Voor dat begin mag best wel eens gedankt en om die voortgang mag best wel eens hartstochtelijk gebeden worden. Maar: bidt én werkt! Dat laatste kon wel eens betekenen, dat we de vrouw in ons kerkelijk functioneren steeds meer nodig zullen blijken te hebben.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 maart 1977

Kerkinformatie | 28 Pagina's

Reveil is al begonnen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 maart 1977

Kerkinformatie | 28 Pagina's

PDF Bekijken