Bekijk het origineel

Indrukken van eerstejaars student in Kampen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Indrukken van eerstejaars student in Kampen

4 minuten leestijd

Om de sfeer en uiteraard ook het gebeuren van de theologische opleidingen wat dichterbij te brengen zijn we van plan daar van tijd tot tijd eens wat impressies van door te geven. Afwisselend zal dat het geval zijn met studenten en wie weet, misschien ook wel eens met docenten aan de Theologische Hogeschool in Kampen en aan de theologische faculteit van de VU in Amsterdam. Om te beginnen enkele indrukken van de eerstejaars student Wietse van der Velde uit Kampen. Hij heeft er nu ruim een half jaar propaedeuse opzitten. Propaedeuse, bij studenten ook wel 'propjes' genoemd, is het eerste examen dat afgelegd moet worden en dat voorafgaat aan het kandidaats. Het bereidt voor op de speciaal gekozen, in dit geval theologische studie. Wietses opleiding bij het vwo gaf hem zonder meer toegang tot het eerste jaar. Er zijn echter ook jongeren bij wie dat niet het geval is. Zij moeten eerst een jaar vooropleiding doen, alvorens ze als eerstejaars worden toegelaten. Beide stromen vloeien samen, zoals Wietse ook vertelt. Dit is zijn relaas:

Eén van de avonden in de introduktieweek, voor ons nieuwelingen aan de Theologische Hogeschool, Kampen, was bestemd voor een kennismaking in de soos met hen die er al eenjaar vooropleiding op hadden zitten en samen met ons de propaedeuse zouden gaan vormen. Er kwamen er echter maar een paar opdagen. Dit heeft echter, ondanks de slechte start, niets aan een goede integratie afgedaan. Want dat is wel één van de meest opvallende dingen in ons jaar, dat na het gebruikelijke 'de kat uit de boom kijken', niet veel meer van die tweedeling te merken is. We zijn nu met zijn dertigen — waarvan tweederde plus één de heren der schepping vertegenwoordigen. Natuurlijk wordt ook in ons jaar lang niet gelijk gedacht over allerlei zaken — de één legt het accent meer op de maatschappelijke de andere meer op de persoonlijke kant van het Evangelie etc. Maar in tegenstelling tot voorgaande jaren, waar de meningen nog wel eens fel bots(t)en, kun je bij ons niet alleen een tolereren maar ook een proberen begrijpen van eikaars standpunten zien. (Vrome wens? Probeerde iedereen dit maar in de kerk). Trouwens van alle kanten hoor je goede berichten over de nieuwelingen — dat geldt ook voor de nieuwe vooropleiding — dat ze nl. veel meer dan voorgaande jaren zich in het sociale leven 'storten'. Bijbelkringen, disputen, sportgroepen etc. hebben een grote toeloop gekregen. En ook de soos wordt door relatief veel van ons bezocht. Het haast ongekende verschijnsel deed zich voor dat door propaedeuse en vooropleiding direct een aantal nieuwe gesprekskringen werd opgericht.
Nu is het na een halfjaar Kampen moeilijk om nog over eerste indrukken van de studie te spreken. Het lijkt ai weer lang geleden dat ik hier kwam. Maar ik zal het proberen.
De talen Hebreeuws en Grieks, hebben een zwaar accent. Als je van de middelbare school afkomt zien de meesten dat liever niet, maar het is natuurlijk nodig voor de verdere studie. En ondanks deze schoolse trekjes mogen we ons in vergelijking met de andere theologische opleiding in Kampen nog gelukkig prijzen. En dat we vóór Kerst al in de Hebreeuwse bijbel lazen was toch wel iets wat eigenlijk niemand aan het begin had verwacht.

De andere vakken zijn dan meestal ook wel populairder. Al blijft het, zoals iemand zei: 'Er aan ruiken, maar niet aankomen.'
Dit geldt bijv. voor vakken als inleiding Nieuwe Testament en christelijke religie (soort inleiding dogmatiek).

Maar je houdt je dan toch met wezenlijke theologische zaken bezig. De mensen die de vooropleiding gevolgd hebben, vinden dit een ware verademing.
Zoals iedere moderne opleiding betaamt hebben ook wij inspraak. Het varieert van keuze uit boeken tot het uitkiezen van de te behandelen stof. Het jaar is dan ook al in een groot aantal commissietjes verdeeld die zich over deze dingen buigen of zullen buigen. Sommigen gaat die inspraak lang niet ver genoeg, terwijl anderen het allemaal heel goed vinden op deze manier.

Dit zijn dan zo een aantal opmerkingen uit Kampen, nog snel op papier gezet voordat de laatste mogelijkheid van verzenden naar Leusden verstreken is.

Wietse van der Velde komt uit Delfzijl en is 24 jaar


Fotobijschrift
Wietse van der Velde

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 maart 1977

Kerkinformatie | 28 Pagina's

Indrukken van eerstejaars student in Kampen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 maart 1977

Kerkinformatie | 28 Pagina's

PDF Bekijken