Bekijk het origineel

‘Aanpakken’ en ‘doorgeven’

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

‘Aanpakken’ en ‘doorgeven’

4 minuten leestijd

Het motto van dit artikeltje, dat ook het motto is van de zomerconferentie van dit jaar, zal de deelnemers aan de conferentie van 1976 niet vreemd in de oren klinken. Toen werd er rond de vraag ‘Is goede wil voldoende?’ gewerkt met een soort diakonale markt waar allerlei diakonale activiteiten werden gepresenteerd. Die activiteiten kwamen daarna in gespreksgroepen aan bod. Eén van die groepen ging met ‘aanpakken en doorgeven’ aan de gang.

De term spreekt eigenlijk voor zichzelf. Diakenen pakken aan. Op de achtergrond vanuit het besef dat de boom wordt gekend aan de vruchten en dat gemeenteleden, die hun diakonale taak verstaan, ranken zijn van de wijnstok Jezus Christus. Daarom zit er in het ‘aanpakken’ meer verscholen dan wat het alledaagse gebruik van dat woord doet vermoeden. Je pakt als diaken werk aan, je gaat aan de slag, maar je doet dat omdat er een opdracht is van Christus’ wege.

Ook gemeenteleden zijn tot dit ‘aanpakken’ geroepen. Het is (mede) de taak van diakenen om de diakonale opdracht aan hen door te geven. In de gespreksgroep van vorig jaar (maar ook in de andere groepen van die conferentie) werd duidelijk dat het niet zo gemakkelijk is gemeenteleden op een diakonaal spoor te zetten. Ook dit jaar zal dat zeker naar voren komen.

Welke noodsituaties komen wij tegen? Hoe betrekken wij gemeenteleden daarbij? Welke middelen zijn er in de gemeente om voorlichting te geven? Hoe staat het met de contacten in de kerkeraad, niet in de laatste plaats met de predikant? Hoe kan de diaken — in het bijzonder als hij of zij betrokken is bij de ‘professionele’ dienstverlening — als ‘doorgever’ dienen voor vrijwilligerswerk?

Dat zijn zo de vragen, die zijn voorgelegd aan dr. Anne van der Meiden, theoloog en communicatie deskundige, die op de tweede dag van de conferentie een inleiding houdt. Daarvóór zijn de gespreksgroepen bezig geweest. Zij zullen vragen en stellingen kunnen aanreiken voor de fo-rumdiscussie en wellicht ook dr. Van der Meiden het een en ander aan de hand doen.

De aanzet voor de gesprekken wordt aan het begin van de conferentie gegeven door ds. A. Romein, die als lid van de GDR, als predikant (voorheen in Wezep) en als adjunct-directeur van de Gereformeerde Sociale Academie het diakonale terrein ‘van binnenuit’ kent. Hij heeft het over ‘aanpakken’ en dat wil dus zeggen dat de conferentiegangers met zijn hulp het diakonaat van de gemeente nog eens extra stevig ‘in de vingers’ proberen te krijgen.

Volledigheidshalve drukken wij het programma van de conferentie — dit keer bij wijze van proef eens op door-de-weekse dagen hierbij af. Aanmeldingen moesten voor 15 april bij de GDR binnen zijn, maar wie weet is er voor de ‘laatkomers’ nog een plaatsje vrij. De prijs is ƒ 55,—; wie bij aankomst op dinsdagavond nog iets wil nuttigen, doet er goed aan dit bij zijn aanmelding te laten weten.

De programma’s met aanmeldingskaarten zijn naar de colleges en wijkraden van diakenen verzonden met de Diakonale Nieuwsbrief van maart. Ook als u alsnog wilt komen, is ’t het beste dit via het centrale adres van diakonie of wijkraad te regelen.


PROGRAMMA ZOMERCONFERENTIE 1977

Dinsdag 3 mei

18.30–19.30 Aankomst deelnemers (gelegenheid voor consumptie tot 19.15 uur)

19.30 Opening van de conferentie door mevrouw M. van der Wall-Duyvendak Inleiding ds. A. Romein

20.15 Pauze

20.30 Bespreking in groepen 22.00 Zingen

22.30 Ontspanning

Woensdag 4 mei

8.30 Ontbijt

9.30 Discussie met een forum onder leiding van ds. G. Hamoen

10.30 Pauze

11.00 Inleiding dr. Anne van der Meiden

12.30 Lunch

14.00 Discussie n.a.v. inleiding dr. Van der Meiden

15.00 Afsluiting conferentie door ds. G. Hamoen

+15.30 Einde van de conferentie

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 april 1977

Diakonia | 48 Pagina's

‘Aanpakken’ en ‘doorgeven’

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 april 1977

Diakonia | 48 Pagina's

PDF Bekijken