Bekijk het origineel

Vandalisme of Fanatisme?

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Vandalisme of Fanatisme?

2 minuten leestijd

De Johanneskerk is een modern kerkgebouw gelegen in het centrum van Amersfoort.

Enige maanden geleden werd in de nacht van zaterdag op zondag in de kerk ingebroken. Er was een onbeschrijfelijke chaos aangericht. Wat de drijfveer van dit ongewenste bezoek is geweest, zullen we wel nimmer te weten komen. Was het vandalisme of fanatisme? We kunnen het slechts vermoeden.

Planten waren afgesneden; de avondmaalstafel werd bekrast; het avondmaalsstel was beschadigd en gedeeltelijk verdwenen.

Het ergste is dat ook de kanselbijbel is geruïneerd. Het middengedeelte is er ruw uitgescheurd; de bladen lagen door de hele kerk verspreid.

Alle vernielingen hoe treurig ook zijn herstelbaar of te vervangen. De Bijbel echter niet. Het is een zeer bijzonder exemplaar: een Statenbijbel gedrukt in 1645 door Paulus Aertsz van Ravesteijn. Het formaat van de pagina’s is 22½ x 35½ cm. Restauratie, indien mogelijk, zou onbetaalbaar zijn.

De kerkeraad heeft het volgende bedacht.

Er zijn natuurlijk meerdere van deze bijbels in omloop. Daar zullen zeker ook incomplete of beschadigde exemplaren bij zijn.

Wie is bereid ons de helpende hand te bieden door zo’n compleet exemplaar beschikbaar te stellen?

Wellicht kan door saamhorigheid worden hersteld wat door vandalisme werd vernietigd. Het secretariaat van de kerkeraad is gevestigd: Euterpeplein 9 te Amersfoort.

P. Kloosterman-Sixma, secretaresse wijkraad van diakenen Johanneskerk Amersfoort

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 mei 1977

Diakonia | 36 Pagina's

Vandalisme of Fanatisme?

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 mei 1977

Diakonia | 36 Pagina's

PDF Bekijken