Bekijk het origineel

Wie aan de weg timmert...

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Wie aan de weg timmert...

3 minuten leestijd

Wie aan de weg timmert. . . heeft veel bekijks. U kent dat. En hoe luidruchtiger, hoe meer aandacht. Je haalt de koppen van de krant en als het helemaal meezit het televisiescherm.
leder kent, denk ik, het verschijnsel van de V.V.D.M. in de wereld van de militairen: de vereniging voor dienstplichtige militairen. Die jongens hebben nogal eens van zich laten horen; voor velen niet altijd een onverdeeld gunstig geluid. Desondanks hebben ze wel wat weten te bereiken voor de belangen van de dienstplichtigen.
Afgaande op de nieuwsmedia zou je gaan denken, dat het de enige groep is in deze militaire wereld, die opkomt voor de belangen van de betrokkenen.

Maar wist u, dat er óók nog zoiets is als de C.V.M.: de christelijke vereniging van militairen? Deze jongens komen veel minder in de publiciteit. Ze werken blijkbaar wat meer in stilte; op de achtergrond. Wat zij doen is blijkbaar niet voldoende 'hot news', dat de moeite waard is voor de nieuwsmedia. Maar daarom werken ze niet minder hard!
Ik vind het de moeite waard om even de aandacht op hen te richten. Wie weet, kan het een informatie zijn, waar al-of-nietdienstplichtige militairen, ouders en kerkeraadsleden wat aan kunnen hebben.
C.V.M. is een belangenvereniging voor militairen, maar met een eigen uitgangspunt: de Heilige Schrift als Gods Woord.
Dat eigen uitgangspunt bepaalt ook de werkwijze en manier van optreden. Niet élke methode voor het bereiken van je doelstelling kan er dan op door. Je wordt kieskeurig in het kiezen van je middelen om je doel te bereiken.
Opvallend in deze vereniging vind ik, dat zij geen onderscheid maakt tussen beroeps- en dienstplichtig personeel bij de strijdmacht.
Dat lijkt mij het enig juiste te zijn om polarisatie tussen verschillende groeperingen in de strijdmacht te voorkomen. Het is nog altijd zo dat je samen verder komt, dan ieder vanuit zijn eigen stelling losse flodders af te schieten.
Ook is er geen onderscheid tussen Jansoldaat en de generaal; van welke rang of stand ook, je kunt lid zijn van deze vereniging.
Wat dat betreft zijn de tijden wel veranderd, vergeleken bij de tijd, dat ik als legerpredikant werkzaam was. Toen had je aparte verenigingen voor onder-officieren en voor officieren; en voor Jan-soldaat was er helemaal niets. Ik wil maar zeggen: proficiat C.V.M.!
Wil je of wilt u lid worden? Het adres van de vereniging is: Langegracht 11, Amersfoort.
Bent u geen militair en wilt u toch wat doen voor de C.V.M.? Als donateur bent u hartelijk welkom op hetzelfde adres.
Dat was zo maar even een 'spotje', gericht op de C.V.M. Dat verdienen ze, naar mijn smaak.

Ds. H. Hogenhuis uit Zwolle is funktionaris in dienst van het generale deputaatschap Kerk en Jeugd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 juni 1977

Kerkinformatie | 28 Pagina's

Wie aan de weg timmert...

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 juni 1977

Kerkinformatie | 28 Pagina's

PDF Bekijken