Bekijk het origineel

Strijd tegen kernbewapening en vermilitarisering

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Strijd tegen kernbewapening en vermilitarisering

ikv

2 minuten leestijd

Na de Vredeskrant 1976 die gekenmerkt werd door de uiteenlopende visies die er in verwoord werden, volgt dit jaar een meer strijdbaar nummer.
Twee onderwerpen zullen centraal staan: 1. de strijd tegen de kernbewapening; 2. de strijd tegen de vermilitarisering van de samenleving.
Over deze twee zaken, zo meent men bij het Interkerkelijk Vredesberaad dat jaarlijks de Vredesweek organiseert, wordt uitsluitend gepraat. Maar tegelijkertijd gaat het ontwikkelen van nieuwe kernwapens (systemen) door.
In IKV-berichten nr. 3 lezen we: 'Het IKV wil niet beweren dat de discussie over kernwapens, nationaal en internationaal (...) niet tot zinvolle resultaten zou kunnen leiden. Wij zijn echter van mening dat deze discussie tot nu toe volstrekt onvoldoende resultaten heeft opgeleverd. Volstrekt onvoldoende in termen van het gevaar dat ons bedreigt. Wij hebben de laatste jaren steeds meer het gevoel gekregen dat in deze discussie alles al tien, twintig keer gezegd is.'
Daarom krijgt de Vredesweek 1977 (18- 25 september a.s.) het thema ""Help de kernwapens de wereld uit" mee. Die week moet het begin worden van een anti-kernwapencampagne.
Op zaterdag 17 september a.s. — aan de vooravond van de Vredesweek — zullen in "s Hertogenbosch een groot aantal kerkelijke funktionarissen bijeen komen ter gelegenheid van "tien jaar Inter Kerkelijk Vredesberaad". De voorzitter van de Raad van Kerken, prof. dr. H. Berkhof, zal er spreken en voorts zullen de bisschop van Breda (mgr. Ernst), de secr.-generaal van de Ned. Herv. Kerk (dr. A. v. d. Heuvel) en de voorzitter van de geref. synode (ds. C. Mak), tezamen met dr. H. M. de Lange — initiatiefnemer van het anti-militarismeprogramma van de Wereldraad van Kerken, zitting hebben in een forum.

Enkele gereformeerden nemen namens onze kerken deel aan de arbeid van het Interkerkelijk Vredesberaad. Zij worden begeleid door een speciaal deputaatschap.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 augustus 1977

Kerkinformatie | 28 Pagina's

Strijd tegen kernbewapening en vermilitarisering

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 augustus 1977

Kerkinformatie | 28 Pagina's

PDF Bekijken