Bekijk het origineel

Werkwijze

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Werkwijze

4 minuten leestijd

In het Dienstencentrum hangt onder meer de Len Munnik die u zojuist aan de andere kant van deze pagina hebt gezien. Hij exposeert daar namelijk. Een grapjas schoof een papiertje tussen de glasplaten waarin het origineel is gevat. Daar staat op te lezen "Werkwijze synode".
Nu zijn synodale kringen wel gewend aan kritiek. Ook ongefundeerde, waarmee nu eenmaal elke synode moet (leren) leven, 't Is een kennelijk nevenverschijnsel van de openheid in onze kerken, wier beleidsvorming door iedereen kan worden gevolgd en die erop uit zijn zoveel mogelijk verantwoording van haar doen en laten af te leggen. Tot de laatste cent en de jongste verandering in haar ledenbestand toe.
Daarom grijnst iedereen in Leusden, inclusief zij die nauw bij het synodewerk betrokken zijn, bij het lezen van deze ondertiteling en laat die rustig zitten. Er is trouwens echt wel iets van waar. Al valt over het waaróm en het vaak onvermijdelijke daarvan een heleboel te zeggen. Maar dat doe ik nu niet. Want ik wil een andere kant uit. Zonder overigens het woord "werkwijze" uit het oog te verliezen.
We gaan kerkelijk het nieuwe seizoen weer in. Dat wil zeggen: elke plaatselijke kerk zal met frisse moed op haar eigen manier het gemeente-zijn proberen beter gestalte te geven. Ook al ligt het plaatselijk erg verschillend, dat "beter" hoort er altijd bij, omdat er overal veel meer kan. Want waar is de vraag niet op zijn plaats: zijn we samen echt gemeente, als we per week één of zelfs (!) twee uurtjes opgaan onder het afschuiven van zegge drie gulden vier en veertig cent, zijnde de gemiddelde bijdrage per ziel voor alles: kerk, diakonie, zending, evangelisatie?
Nu even afgezien van dat offer — er gebeurt natuurlijk echt wel meer. Er zijn kringen waar samen wordt gepraat en gestudeerd. Er is jongerenwerk. Een vrouwen- en een mannenbond bestaan dan toch maar. O ja, en doe-groepen kunnen ook al niet worden ontkend. Zo is er nog wel meer. Als je dat allemaat op een rijtje zet doet het heel wat vermoeden.
Terecht? Alles is niet volledig meetbaar. Maar zou je een bok schieten als je, vergeleken met het totaal aantal kerkleden, spreekt van Gideonsbenden, om het nu nog maar wat vriendelijk te zeggen? Anders gezegd: beantwoord je hiermee nu aan het sémen (dat zijn we dus allemaal) gelovigen -^ gemeente zijn? Nee, dan moet er heel wat meer gebeuren.
Dat is de opdracht, de uitdaging in elke plaatselijke situatie. En daar komt het woord werkwijze dan weer in het vizier. Dit voorop. Aan mogelijkheden om iedereen naar zijn aard, bij dat gemeente-zijn te betrekken geen gebrek. Toerusting? De publikaties, binnenkerkelijk en interkerkelijk, volgen elkaar in een gestage stroom op. Om van boeken nog maar niet te spreken. Het boekje "Samen tot uw dienst" is nodig om u in die veelheid de weg te wijzen. U hebt maar te kiezen. Dan komen er weer een vredesweek, een bijbelweek, een gezinsweek en wat niet al. Bureaus in het Dienstencentrum weten daarnaast nog genoeg andere taken op te sommen. In geen kerk hoeft tot een gemeentelid gezegd te worden: zuster, broeder, we hebben niks voor je te doen.
Maar (werkwijze) ligt daar het begin? Je bijdrage aan echt gemeente-zijn kun je pas leveren als je gemotiveerd bent. Waardoor ben je dat? Door je geloof of, zoals het tegenwoordig wat vrijblijvender gezegd pleegt te worden: door de hoop die in je is. Met andere woorden: de werkwijze moet beginnen bij het stellen van een aantal fundamentele vragen op dit (geloofs)niveau. Vragen die ieder gemeentelid heel direct, persoonlijk raken. En die hij/zij ook persoonlijk, voor zichzelf zal moeten beantwoorden. In positieve zin, hoe aarzelend ook. Wat dan weer consequenties (zie boven) heeft. Want je bent gemeente, dat is: samen gelovigen, samen hopenden. Of je bent het niet.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 augustus 1977

Kerkinformatie | 28 Pagina's

Werkwijze

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 augustus 1977

Kerkinformatie | 28 Pagina's

PDF Bekijken