Bekijk het origineel

Hoe houd je het vol?

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Hoe houd je het vol?

3 minuten leestijd

Een diaken is van oudsher een tafeldienaar, een man die ronddeelt van wat broodnodig is. Hij moet in de eerste levensbehoeften voorzien, zouden we tegenwoordig zeggen. Naast de presbyter — waaruit aan de ene kant de priester en aan de andere kant de ouderling is voortgekomen — heeft hij een eigen taak: voorgaan in en leiding geven aan de verdeling van het goede der aarde. Anders gezegd: een ander het leven mogelijk maken.

Maar hoe is dat “dienen” mogelijk? Hoe houd je het vol?

De eerste verzen van het achtste hoofdstuk van het Lucas-evangelie wijzen ons de weg bij het zoeken naar een antwoord.

Jezus en zijn twaalf leerlingen reizen door het Joodse land om de mensen het geheim van het geloof te vertellen. Maar ze zijn niet alleen. Met hen zijn “enige vrouwen, die ge-nezen waren van boze geesten en ziekten”. Dan volgen er drie namen, waarvan de eerste — die van Maria van Magdala — weer genoemd wordt op Pasen bij het lege graf. Maar dan vervolgt Lucas zijn verhaal met de woorden: “… en vele anderen, die hen dienden met hetgeen zij bezaten”. Het is de tweede keer dat Lucas vertelt van mensen, die diakonaal werk doen, die dienstwerk verrichten.

De eerste keer is daar sprake van, als Jezus’ hulp is ingeroepen voor de schoonmoeder van Simon (Lucas 4:38,39). Als Jezus haar geholpen heeft, staat er: “Onmiddellijk stond zij op en diende hen”.

Beide voorbeelden zeggen heel wat over dienen.

Pas wie zelf geholpen wil worden, kan een goede helper zijn. Mensen die van Jezus ge-diend willen zijn, komen er toe Hem te dienen. Tot aan zijn graf, leert ons Maria Magda-lena. Maar zij is dan ook de eerste die te horen krijgt: “Hij leeft!”. En wie Jezus wil die-nen, kan niet anders dan in zijn spoor de minste der broeders van dienst te zijn.

Het is verrassend en beschamend voor een man te ontdekken dat opnieuw vrouwen voorgaan. Maria als eerste. Voorop in het dienen en daarom (?) straks voorop in het ge-loof dat Jezus is opgestaan. Als vrouw is zij tevens beeld van de bruidsgemeente van Jezus Christus, de bruidegom. Om ons te leren waartoe het kan komen, als mensen be-reid zijn zich te laten dienen door Jezus.

Wie zich laat helpen door zijn vergevend woord en zijn vergevende daad, ontvangt kracht om op te staan uit de machteloosheid en dienstbereid te worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 augustus 1977

Diakonia | 40 Pagina's

Hoe houd je het vol?

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 augustus 1977

Diakonia | 40 Pagina's

PDF Bekijken