Bekijk het origineel

Een injectie voor de evangelisatie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Een injectie voor de evangelisatie

Aantal evangelisatie-werkers weer in opgaande lijn?

4 minuten leestijd

Eind vorig jaar besloot de synode toe te stemmen in het plan van het Centraal Orgaan van de Zending om jaarlijks een half miljoen gulden van de zendings-inkomsten over te dragen aan de evangelisatie.
Dat financiële offer onderstreept nog eens dat het oude onderscheid zending/evangelisatie als enerzijds verkondiging onder hen die vreemd zijn aan en anderzijds hen die vervreemd zijn van het evangelie niet te handhaven is. Immers, de zending richt zich in de praktijk op het buitenland terwijl in eigen land ook steeds meer mensen wonen die de boodschap van Jezus Christus nooit hebben gehoord.
Vandaar die overheveling van middelen naar het Evangelisatiecentrum. In februari werd ik vrijgesteld van mijn taak tot dan toe, het evangelisatiejeugdwerk, om plaatselijke kerken en classes te begeleiden bij het scheppen van nieuwe functies op het terrein van de evangelisatie.

Neergaande lijn ombuigen
Wat was namelijk het geval? In het rapport aan de synode van Maastricht hadden generale deputaten voor de evangelisatie op indringende wijze aan de orde gesteld dat het aantal functionarissen in de evangelisatie in de laatste tien jaar geruisloos sterk was afgenomen, omdat de ene kerk/classis na de andere moest constateren dat er voor het vervullen van een ontstane vacature geen inkomsten voldoende waren.
Om die neergaande lijn weer om te buigen besloot men in Leusden de "injectie" van de zending daaraan te besteden. Dat betekent dat kerken en/of classes die daar het meest voor in aanmerking komen een evangelisatiefunctionaris kunnen gaan aanstellen, waarvan het salaris geheel of gedeeltelijk door Leusden gegarandeerd kan worden.

Rotterdam
Als ik dit schrijf is het eerste beroep (in een reeks van nieuwe aanstellingen) uitgebracht: Leeuwarden, waar voor het eerst iemand full-time met evangelisatiearbeid zal worden belast, deed een beroep op ds. G. V. d. Berg te Uithoorn. Als u dit leest zal ook de benoeming van drs. Joh. Pasveer in groot-Rotterdam wel rond zijn.
Over die laatste benoeming iets meer. In het kader van het plan tien functionarissen aan te stellen hebben we natuuriijk vooral ook naar de noodgebieden gekeken en zo kwamen we ook in Rotterdam terecht.
Een tweedaags gesprek met allerlei functionarissen en vrijwilligers ter plaatse leerde dat er op het brede missionaire vlak in dit gebied eigenlijk wel zestien (!) terreinen zijn waarop een full-timer geen overbodige luxe zou zijn. De grootste behoefte bleek te bestaan aan een coördinator die het werk van de ongeveer tien functionarissen en vele vrijwilligers moet gaan afstemmen op elkaar. De tweede — en voorlopig laatste — post die we hier kunnen gaan vervullen is die van een jongerenwerker die in de oude stadswijken de van de kerk vervreemde jeugd moet gaan opvangen en vrijwillige jeugdwerkers begeleiden.

Voor de taak van coördinator vonden we tot onze vreugde ds. Pasveer bereid, die met zijn ervaring als industriepredikant en als vormingswerker de juiste man lijkt te zijn.

Wie volgen nog?
Dat we ook Amsterdam en de classis Assen kunnen helpen hebt u al kunnen lezen op de evangelisatie-pagina in het augustus- nummer.
De tweede classicale functionaris in Den Haag — naast ds. Overdulve — werd daar nog niet genoemd. We hopen dat de kerknieuws-pagina's spoedig nog meer berichten zullen bevatten over benoemingen op het moeilijke terrein van de confrontatie met het evangelie.

Wim van Til is staffunctionaris van het evangelisatiecentrum.


Wim van Til, schrijver van bijgaand verhaal, wordt als functionaris voor het evangelisatiejeugdwerk per 1 oktober a.s. opgevolgd door sociaal-cultureel werker Jan Hollander. Hij wordt evenals zijn voorganger belast met de begeleiding en advisering van plaatselijk jeugdclubwerk. Jan Hollander (31) is getrouwd en vader van twee jongens. Hij is werkzaam geweest in een clubhuis in Bakkeveen, uitgaande van de stichting Geestelijke en Maatschappelijke Opbouw.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 september 1977

Kerkinformatie | 28 Pagina's

Een injectie voor de evangelisatie

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 september 1977

Kerkinformatie | 28 Pagina's

PDF Bekijken