Bekijk het origineel

Doorgeven wat er gebeurt

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Doorgeven wat er gebeurt

3 minuten leestijd

— Kunt u ons vertellen of er weer een Lied van de Week komt?
— Zoudt u voor mij een onderhoud met dr. Weijland kunnen arrangeren? Ik ben voor het weekblad De Tijd bezig met een artikel over Kuitert...
— Ja, met Noortje van Oostveen, NCRV. Da's een leuk Initiatief zeg, van de jongerensynode. Daar wil ik wel eens op doorgaan. Met wie kan dat het beste?
— U spreekt met Van der Linden. Ik zou er graag weer eens met u over willen praten hoe we de SSK-collecte straks indringend kunnen aanbevelen. Wanneer zou het het beste schikken?
— Kan er nog een wijziging aangebracht worden in de kopij van het nieuwe boekje over de Gereformeerde Kerken?
Dat zijn zo maar een paar willekeurig binnenkomende telefoontjes bij de Informatiedienst in Leusden. Het zijn er enkele van de vele, die u misschien meteen wat in de sfeer brengen van deze dienst waarover we u tot nu toe nog weinig hebben verteld.
Uitgaande gesprekken worden er nog meer gevoerd. Bladen, rapporten, bescheiden worden doorgenomen. Er zijn de komende en gaande man of vrouw. Maar dat alles is voor kerkelijke journalisten, die het net als hun wereldlijke collega's van horen, zien, lezen en niet te vergeten: relaties moeten hebben, niets bijzonders. Zo gaar je immers eerst al je informatie om die vervolgens geselecteerd en bewerkt weer door te geven.
Aan wie? Om dicht bij huis te beginnen — aan het moderamen van de synode, aan bureaus en of deputaten. En, de cirkel al wijder trekkend: aan plaatselijke kerken, aan landelijke kerk- en dagbladen, aan bepaalde rubrieken, tot aan die van de electronische media (radio en tv) toe. Daarbij wordt dan weer gebruik gemaakt van allerlei overdrachtsmiddelen: knipselmappen voor intern gebruik, individuele mondelinge informatie, persbulletins, het blad Kerkinformatie, folders, berichten en artikelen speciaal voor kerkbodes, persconferenties.
Meningen worden bij dit alles niet gegeven. De informatiedienst geeft alleen door wat er gebeurt. Het streven is zo breed mogelijk over de landelijke kerkelijke activiteiten te berichten. Dus niet alléén de schijnwerper te richten op die zaken welke spanningen oproepen en juist daardoor nogal eens eenzijdige aandacht plegen te krijgen.
De informatiedienst probeert met de verschillende bureaus in het Dienstencentrum tot een zo groot mogelijk samenspel in de publiciteit te komen en ook zijn diensten tot kwaliteitsverbetering aan te bieden. De mogelijkheid daartoe kwam eigenlijk pas goed in het vizier toen allen onder dat ene dak van Leusden kwamen te wonen. Het gaat hier om een langzaam proces, maar er wordt met animo aan gewerkt en gelukkig ook daadwerkelijk begrip voor ondervonden.
U wist natuurlijk al dat onze dienst altijd service verlenend aanwezig is op alle synodezittingen om collega's-journalisten het werk — dat uiterste concentratie en snelle produktie van hen vraagt — zoveel mogelijk te vergemakkelijken en om zo nodig voor hen op de bres te staan (wat bijna nooit nodig is). Voeg daarbij, dat samen met de collega's van de rk en de hervormde kerk de publiciteit van de Raad van Kerken wordt verzorgd en meegewerkt wordt aan de voorbereiding van de jaarlijkse interkerkelijke actie Kerkbalans en u hebt zo ongeveer de hoofdlijnen van wat er alzo bij ons omgaat.
Ons, dat wil zeggen Henk Verburg, gekomen van Centraal Weekblad met wie sinds enkele maanden prettig wordt samengewerkt en Ton van der Hammen

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 september 1977

Kerkinformatie | 28 Pagina's

Doorgeven wat er gebeurt

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 september 1977

Kerkinformatie | 28 Pagina's

PDF Bekijken