Bekijk het origineel

Om het recht van de zwakke

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Om het recht van de zwakke

4 minuten leestijd

Onze centrale diakonale conferentie — thema 'Het recht van de zwakke' — komt al weer aardig in zicht. De dag is 8 oktober. Een zaterdag! Dat is voor het eerst in 84 jaar, wilt u: in het bestaan van onze kerken. Het ADB komt daarmee aan een wens van veel diakonieën tegemoet en rekent nu op nóg meer belangstelling. De accommodatie, ditmaal in Harderwijk, is erop berekend.
Het recht van de zwakke zal er zowel vanuit de binnenlandse als de buitenlandse situatie worden belicht. Inleider van het eerste aspect: drs. K. A. Schippers. Hij is lector in Kampen en ook voorzitter van de diakonie in zijn kerk. Het tweede aspect, bezien vanuit Latijns-Amerikaanse achtergrond, komt voor rekening van dr. L Schuurman. Ook hij is docent in Kampen en werkte bijna tien jaar overzee, 's Middags wordt verder gewerkt in discussiegroepen.
Verwacht resultaat: honderden diakenen gaan met verdiept inzicht en vernieuwd élan weer aan de gang in hun gemeenten. Iets anders. Via het ADB is er pas een interessante ontmoeting achter de rug met father Elias Chacour uit Israël en een groep geïnteresseerden uit onze kerken.
Hij is een christen-Arabier die pastoraal werk doet in een overwegend Arabisch dorpje vlakbij Haifa en kreeg financiële steun van het werelddiakonaat. Wat deze jonge geestelijke zo interessant maakt is, dat hij met resultaat relaties tussen Arabieren en Joden weet te leggen. Kenmerkende uitspraak van Chacour: "Wij hebben in Israël geen mogelijkheden om te overleven, tenzij we elkaar aanvaarden. Ik heb de grote hoop dat dit nog mogelijk is."
Diakonale ontmoetingen in de regio zijn weer op gang gekomen. Zo startten deze maand in verschillende plaatsen bijeenkomsten met werelddiakenen en zijn er volgende maand in zes plaatsen bijeenkomsten met diakenen, die meer over de situatie in Oost-Europa willen weten.
Dit brengt ons als vanzelf op de zgn. Europacommissie, een Nederlands ontmoetingsvlak en samenwerkingsorgaan van diakonale instanties, onder meer van hervormden en gereformeerden. Jongste activiteit van deze commissie is het verspreiden van twee belangrijke rapporten inzake Rusland onder alle psychiaters in Nederland. Ze gaan in op het misbruik dat in de USSR van de psychiatrie gemaakt wordt om mensen te veroordelen dan wel ten onrechte tot patiënt te verklaren. Ook in andere landen is verspreiding van die rapporten gaande. Bedoeling: in enkele grote wereldcongressen over psychiatrie, waar ook Rusland is vertegenwoordigd, deze misstanden aan de orde te stellen. Onrecht in dictatoriaal geregeerde landen blijkt namelijk bestreden te kunnen worden als dat in de vrije wereld openbaar wordt gemaakt.
Wat de Europacommissie nog meer deed is neergelegd in een rapport dat de afgelopen drie jaar bestrijkt. Het zal deel uitmaken van de diakonale synodestukken die in de oktoberzitting aan de orde komen. Hetzelfde gebeurt in de hervormde synode.
De vakantieweken in de Blije Werelt zijn de laatste maand ingegaan: tussen de vier en vijfduizend mensen zullen daar straks van hebben genoten. Dankzij de hulp ook van de rond 750 vrijwilligsters en vrijwilligers die elk jaar toch maar beschikbaar komen. Daar moet u niet min over denken.
Het laatste geldt net zo goed voor degenen die dat op het ADB allemaal moeten organiseren. Ze doen dat uiteraard anoniem, maar er is reden om nu eens een uitzondering te maken voor Bertha van Loo, die bijna zeven jaar de organisatorische steunpilaar bij alle voorbereidingen is geweest. Hoeveel administratieve handelingen en telefoontjes aan zoiets te pas komen, wie zal het zeggen? Laten we het maar houden op oeverloos veel, alvorens alles sluit als een bus. Want je moet blijven schuiven tot op het laatste ogenblik: door uitvallers wegens ziekte, etcetera. Nu Bertha van Loo bij het eindigen van de vakantieweken ook haar werkzaamheden daarvoor afsloot omdat ze Bertha van Beek-van Loo is geworden, mag ze ook wel eens lezen: heel hartelijk dank voor al dat nauwgezette werk waarmee je zo velen van dienst bent geweest!
Over de Blije Werelt-weken ook nog dit. In augustus heeft één van de gasten, de theologische student A. J. Beima uit Kampen, een bijzondere bijdrage geleverd. Bij de viering van het avondmaal dat door dr. S. de Jong van Lunteren bediend werd, hield hij de preek, z'n proefpreek wel te verstaan. Afgaande op zijn gehoor was hij ruimschoots geslaagd. En nu maar hopen dat zijn docent dat ook heeft gevonden.

Dr. J. van Klinken is directeur van het Algemeen Diakonaat Bureau.


Fotobijschrift
Bertha van Loo temidden van een heel klein deel van de paperassen die jaarlijks verwerkt moeten worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 september 1977

Kerkinformatie | 28 Pagina's

Om het recht van de zwakke

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 september 1977

Kerkinformatie | 28 Pagina's

PDF Bekijken