Bekijk het origineel

Diakonie begint sociale hulppost

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Diakonie begint sociale hulppost

4 minuten leestijd

De diakenen van Veendam zijn niet zo gelukkig met de huidige gang van zaken in de maatschappelijke hulpverlening. Niet omdat er geen goed werk zou wor-den gedaan, maar vanwege het feit dat de instellingen te groot zijn geworden.

Helpen of de weg wijzen

Het is bepaald niet de bedoeling in Veendam om te gaan concurreren met de bestaande stichtingen. Veel meer ziet men in dit geval de diakonie een brugfunctie vervullen naar het professionele werk toe. Maar er is meer. Vaak zitten de mensen met kleine problemen en kleine zorgen, waarmee men niet zo gauw bij een vreemde aanklopt. Toch zijn het juist die kleine dingen waar men geweldig mee kan zitten en die, als men er mee rond blijft lopen, bijzonder nare gevolgen kunnen hebben. Ook is het soms al erg belangrijk om tegen iemand aan te kunnen praten. Weten dat er naar je geluisterd wordt, kan op zichzelf al hulp betekenen of een genezende werking hebben.

Spreekuur

Om de week gaat men vroeg in de avond spreekuur houden in het kerkelijk centrum. Drie diakenen (onder wie één vrouwelijke) zullen daar steeds twee uur achtereen aanwezig zijn. Buiten de spreekuren om is men telefonisch beschikbaar. Wie een gesprek wil, maar niet kan of liever niet wil komen, kan dat gesprek thuis krijgen. Al naar gelang de situatie, komt dan een diaken op bezoek of wordt er een contact gelegd.

Het zijn veelbelovende berichten uit de diakonie van Veendam. Hoe het in de praktijk gaat functioneren, moet natuurlijk worden afgewacht. Gaan de mensen ècht komen? In ieder geval steekt de diakonie een hand uit en is zij beschikbaar.

Met welke zaken gaat men komen? De di akonie denkt in de richting van opvoedings- en huwelijksmoeilijkheden, zorgen van bejaarden, problemen rond verslavingen en vragen op het terrein van de sociale wetgeving.

Naar buiten toe

De diakonie is begonnen de streekbladen uit te nodigen om uiteen te zetten wat de plannen zijn. Iedere Veendammer wéét nu van de plannen, kent het adres, het spreekuur, de namen van de betrokken diakenen en het permanente telefoonnummer. De diakenen wenden zich niet uitsluitend tot de leden van de kerk. Iedereen is welkom. Bovendien is duidelijk gesteld dat men van absolute geheimhouding en zo nodig van anonimiteit verzekerd kan zijn.

Van binnen uit

In september is dit project gestart met een kerkdienst, die voorbereid was door één der predikanten en een werkgroep uit de diakonie. Thema van de viering: “Wie is mijn naaste?” In de voorbereiding, de gebeden, de schriftlezingen en zelfs in een onderdeel van de prediking hadden diakenen een duidelijk aandeel.

En de gemeente? Die bleek zeer betrokken te zijn bij de vraag naar de functie van het diakonaat in deze tijd. Men leefde mee en luisterde intens. Bij de uitgang werd materiaal verstrekt over de plannen.

Veendam. Zo maar een gemeente, zo maar een diakonie. En heel toevallig dat ik van deze plannen hoorde. Ik geef u dit verhaal door, niet om u te stimuleren alles klakkeloos over te nemen, maar om er op te wijzen dat diakonaat méér betekent dan collecteren, beheren en regeren.

Diakonale creativiteit is Dienst aan de Heer èn dienst aan de Naaste.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 1 oktober 1977

Diakonia | 36 Pagina's

Diakonie begint sociale hulppost

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 1 oktober 1977

Diakonia | 36 Pagina's

PDF Bekijken