Bekijk het origineel

Danken en bidden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Danken en bidden

3 minuten leestijd

In het Dienstencentrum wordt elke dag met een korte kapeldienst begonnen. Een zinvolle traditie van het zendingscentrum, die onder het ene dak van Leusden doorgaat.
Zon dienst wordt bij toerbeurt geleid door een van de medewerkers: in beginsel komt daarvoor iedereen in aanmerking. We zingen samen, er is schriftlezing, een korte overweging en elke dag een speciale voorbede.
Op woensdagen is de kapeldienst iets langer. Hij staat in het teken van een bepaald onderwerp. Een bezoekende relatie van overzee vertelt bijvoorbeeld over zijn werk, waarover dan vragen kunnen worden gesteld. Of, zoals tegen het eind van het vorige jaar: werkers van de verschillende bureaus deelden mee wat in hun tak van arbeid het afgelopen jaar vooral tot dankbaarheid stemde en wat in 1978 niet aan onze aandacht — biddend en werkend — mag ontsnappen: de zorgen, die er natuurlijk ook zijn.

Mag ik u daar eens een indruk van geven? Het toerustingscentrum was dankbaar, dat er in onze kerken meer behoefte aan verdieping komt. Men wil nadenken over achtergronds-, levens- en geloofsvragen. Zorg heeft het TC over kerkleden, die onrustig worden van veranderingen, waardoor veelbelovende initiatieven kunnen worden gestuit.
Kerk en bedrijfsleven ervoer 1977 als een spannend jaar, met weliswaar veel openheid voor het probleem geloof-dagelijks werk, of géén werk, dan wel torsen aan het dagelijks werk, maar met nog weinig daadwerkelijk áándacht van de gemeente daarvoor. Ander punt van zorg: er zullen straks waarschijnlijk harde arbeidsconflicten ontstaan. Wat doen de kerken daarmee?
De zending was blij met nieuwe missionaire relaties — nieuwe kansen, ons vorig jaar gegeven. De zorg hier: hoe reageren we op alle uitdagingen, ook als daar gerechtigheid bij in het geding is? Daarin zal blijvend Gods wil moeten worden gezocht.
De evangelisatie was dankbaar voor de erkenning dat de gemeente te gesloten is om in Nederiand-zendingsgebied door te stoten naar groepen zoals kansarmen. De zorg is hier of gemeenten bereid zijn zich kwetsbaar tegenover die anderen op te stellen. Want zonder dat kan je nooit missionaire openingen maken.
Het diakonaat was vooral ongerust over het toenemende geweld in de samenleving, zowel in eigen land (de minderheden) als daarbuiten. Dankbaarheid was er voor de uitzonderingen in dit verband. In het gebed wilde het om méér uitzonderingen vragen.

Er werd nog veel meer genoemd, maar u begrijpt misschien in welke geest deze kapeldienst, ook door het afsluitende gemeenschappelijke gebed, verliep. Ik zou met nog twee reacties willen besluiten.
Kerk en Israël: We moeten in elk geval danken voor de ontmoeting Sadat-Begin in november Door het wederzijdse verlangen naar vrede werden ghettomuren neergehaald.
Zullen we samen bidden dat dit onverwachte mag leiden tot een nieuwe vervulling van de belofte uit Jesaja 19, 23... ten dien dage zal Israël de derde zijn naast Egypte en Assur, een zegen in het midden der aarde?
Het secretariaat: We zijn dankbaar dat God ons dienstverlenend werk heeft gezegend en dat Hij ons daarin plezier gaf We zijn dankbaar te mogen weten dat al het werk voor Zijn koninkrijk even zinvol is — Gods waarde-oordelen zijn heel anders dan die van ons, mensen. We willen voor 1978 bidden om veerkracht en overgave, ook als het werk soms te veel wordt en we het niet tijdig af kunnen krijgen. Want alles wat gedaan wordt uit liefde voor Hem, dat noemt Hij gereed. Helemaal af.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 januari 1978

Kerkinformatie | 24 Pagina's

Danken en bidden

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 januari 1978

Kerkinformatie | 24 Pagina's

PDF Bekijken