Bekijk het origineel

Indonesië en wij

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Indonesië en wij

3 minuten leestijd

Wederzijdse assistentie
In Putten zijn onlangs zeven Indonesische predikanten met hun gezinnen bijeen geweest. Ze waren afkomstig uit Zwitserland, Duitsland en Nederland, waar zij een aantal jaren werkzaam zijn in de kerken aldaar. Daarnaast was aanwezig een delegatie van de raad van Kerken in Indonesië, bestaande uit de broeders Simatupang, Nababan, Engelen en Poeroe, leden dagelijks bestuur van die raad. Als derde groep nam aan deze ontmoeting deel de Europese werkgroep voor oecumenische relaties met Indonesië.
Was het tot op heden zó, dat de europese kerken/zendingen op geregelde tijden hun delegaties naar Indonesië zonden voor het onderhouden van de relaties met de kerken en de europese medewerkers aldaar, ditmaal kwam voor het eerst in de geschiedenis een delegatie vanuit de Indonesische kerken naar Europa om zich op de hoogte te stellen van het wel en wee van de door hen naar Europa uitgezonden missionaire krachten. De leiding van deze ontmoeting in Putten berustte daarom bij de algemeen secretaris van de Indonesische raad van kerken dr. Nababan. Uit diens referaat kan het volgende geciteerd worden: "Als Indonesische kerken worstelen wij om het verstaan van onze opdracht en wij hopen dat dit verstaan door de vanuit Indonesië gezonden medewerkers op de plaatsen waar zij in West Europa te werk gesteld zijn in daden omgezet zullen worden". En, zo vervolgde dr. Nababan, wij verstaan onze opdracht aldus: "de kerk is in de wereld gezonden om het evangelie van Jezus Christus te verkondigen. Het evangelie is de blijde boodschap van boete en vernieuwing, van vrijheid, gerechtigheid, waarheid en welzijn, die God zijn wereld gunt."

Bijbelse gerechtigheid
Dr. Simatupang benadrukte in dit verband nog het volgende: de Indonesische predikanten, komende uit de derde wereld in het rijke West-Europa, hebben door hun aanwezigheid de kans om de gemeenten te doen nadenken over het waarom van hun hulp en assistentie aan de derde wereld. Het motief zal toch moeten zijn het bevorderen van de bijbelle gerechtigheid in deze wereld, waardoor de bestaande diepe tegenstellingen overbrugd zullen kunnen worden.
Ook erg practische zaken kwamen aan de orde zoals: op welke manier dienen de Indonesische medewerkers in Indonesië geselecteerd te worden, hoe zullen zij op hun taak voorbereid moeten worden, hoe kunnen zij met hun gezinnen in de europese gemeenten het beste opgevangen en begeleid worden en hoe zullen zij na hun diensttijd in Europa weer opgevangen moeten worden door en ingeschakeld worden in de eigen Indonesische kerken?
Vragen, die herkend worden wanneer wij als europese kerken/zendingen mannen en vrouwen beschikbaar mogen stellen voor de kerken in de derde wereld.
Aan het einde van de ontmoeting werd besloten deze jaarlijks te doen plaats vinden. In 1978 komt daarvoor een delegatie vanuit de Indonesische kerken naar Mosbach in West-Duitsland.
Het zijn eerste, schuchtere stappen op de weg naar het dienen van elkaar in en voor de wereld van onze Heer.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 februari 1978

Kerkinformatie | 24 Pagina's

Indonesië en wij

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 februari 1978

Kerkinformatie | 24 Pagina's

PDF Bekijken