Bekijk het origineel

De diakonale dominee

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

De diakonale dominee

4 minuten leestijd

Wat is een ”diakonale dominee”? Is dat de pastor met een geheim potje, waaruit hij min of meer diakonale zaken financiert op eigen houtje? Dingen waarvan de diakonie geen weet behoeft te hebben? Het lijkt me niet.

Wat is dan een diakonale dominee? Hij is de voorganger, die in prediking en catechese, bij huisbezoek en bij al z’n andere pastorale aktiviteiten het diakonaat weet te betrekken, aan de diakonia inhoud weet te geven.

Maar niet alle dominees zijn gelijk. Bij de een speelt het diakonaat als vanzelf een rol in zijn bezig-zijn in de gemeente. Bij de ander — door wat voor omstandigheden dan ook — bepaald niet. En dat is dan erg jammer, want in de meeste van onze gemeenten is de predikant nu eenmaal de enige vrijgestelde kracht, die in woord en geschrift de gemeente, ònze gemeente vrijwel dagelijks en zeker wekelijks kan bereiken en daardoor van grote invloed kan zijn op het doen en laten van velen. Ook op de rol van de diaken binnen die gemeenschap.

Nu zijn diakenen zelf op dit punt ook niet altijd brandschoon. Sommige diakonieën leven hun eigen leventje, treden veel te weinig naar buiten, brengen nauwelijks iets bij de kerkeraad in of verwaarlozen zelfs de vergaderingen daarvan. Laat staan dat ze de predikant(en) warm maken voor hun idealen, plannen en wensen. En toch moet het ook daarvan komen!

Het is geen nieuw advies dat ik u geef, maar omdat we net een nieuw jaar zijn begonnen, met veel nieuwe mensen bovendien, nog eens de volgende punten:

— betrek de predikant(en) zoveel mogelijk bij uw werk;

— vraag hem het diakonaat in zijn dage lijkse arbeid niet te vergeten;

— attendeer hem regelmatig op aktuele diakonale publicaties;

— zorg er voor dat hij over het nodige materiaal beschikt betreffende diakonaal werk plaatselijk, landelijk en internationaal (werelddiakonaat);

— indien u zelf geen collecten aankondigt, voorzie uw voorganger dan tijdig van de nodige gegevens;

— geef hem voor uw rekening een abonnement op ”Diakonia”. Dat haalt u er — ook financieel gesproken — dubbel en dwars uit. Laat de kerkvoogdij voor een abonnement op ”Woord & Dienst” zorgen.

Ook zal u in veel gevallen met uw predikant moeten praten over de diakonale inbreng in: De kerkdienst. Hoe gaat het met afkondigingen, aanbevelingen, de voorbede? Misschien hebt u een idee over een themadienst. Het kerkblad. Kunt u een eigen rubriek claimen en vullen of gaat u regelmatig materiaal verstrekken? Daar is dan wel een vaste man (of vrouw) voor nodig.

De ”diakonale dominee”… een vreemde uitdrukking natuurlijk. Maar u begrijpt wat ik er in dit verband mee bedoel.

Alleen: laat de liefde niet van één kant komen. Betrek uw voorganger bij uw werk. Maak dankbaar gebruik van zijn gaven en mogelijkheden. Ga hem niet over belasten, maar passeer hem niet. Blijf niet afwachten. Een diakonale dominee is een groot goed voor een gemeente, heb ik eens ergens gelezen. Vandaar deze herinnering.

Ik wens hem u toe.

En hem: toegewijde en open diakenen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 maart 1978

Diakonia | 32 Pagina's

De diakonale dominee

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 maart 1978

Diakonia | 32 Pagina's

PDF Bekijken