Bekijk het origineel

Actie Sahel ’78

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Actie Sahel ’78

3 minuten leestijd

In het Projectenboekje ’78 staat een verplichting genoemd van ƒ 80.000,— die wij op ons hebben genomen om mee te helpen om de nood te lenigen in de Sahel-gordel van Afrika.

Enkele maanden geleden besloten een paar jongeren, aangegrepen door een tv-programma over deze problematiek, aan dit project bij te dragen. Zij organiseerden daarvoor een actie.

In een door hen uitgegeven Sahel krant staat hun motivatie: ’Voor ons, jongeren uit jeugddienstcommissies in Groningen, Friesland en Drente, is dit niet zomaar een actie. Het betekent voor ons meer dan een geldinzameling. Het initiatief tot deze actie is geboren vanuit ons menselijk gevoel, gesterkt door het geloof in Jezus Christus, die ons leidt en ons aanspreekt op onze verantwoordelijkheid ten opzichte van Gods schepping, deze aarde, onze omgeving, onze medemensen. In de Sahel leven medemensen onder erbarmelijke omstandigheden. Ze lijden honger, dorst, een onmenselijk bestaan, zoals God dat niet bedoeld heeft.’

Draaiboek

In een draaiboek voor de periode 6 maart-12 maart stonden de volgende activiteiten:

— persconferentie,

— podium en stands bouwen,

— stencillen en vouwen,

— schoonmaken Westerkerk (Leeuwarden),

— opbouwen rekencentrum,

— stembussen halen, waarin het geld gedeponeerd kan worden,

— vergadering met technici van de IKON,

— geluidsinstallaties halen,

— keuken, koffiestand, boekenstands, asbakken, stoelen klaarzetten,

— publiciteit: radiowagen, sandwichman, bakfiets, roeiboot door de gracht,

— schoolbord, jassenrekken, brood smeren, richtingaanwijzers maken, enz. enz.

Zondag 12 maart werden ongeveer 1000 bezoekers verwelkomd in de Leeuwarder Westerkerk, waar ds. Ype Schaaf een jeugddienst leidde. De collecte voor de Sahel werd nadruk kelijk aanbevolen en bracht dan ook bijna ƒ 3500 op. De plaatselijke diakonie verdubbelde dit bedrag …

’s Middags begon het slotgedeelte, met onder meer tot 10 uur ’s avonds een non stop optreden van koren en gospel-groepen. De bezoekers van de manifestatie luisterden daarnaar, liepen langs de stands, keken naar films over de Sahel op video-recorders van de IKON, kochten wat (winst voor de actie) en gaven geld. Bijdragen kwamen ook van veel gemeenten in de drie noordelijke provincies, die speciaal voor deze actie hadden gecollecteerd, en van particulieren, via bank en giro.

Het streefbedrag was ƒ 30.000,—. Werd dit weer een stukje genaderd, dan zakte een mammoet-brood uit de nok van de kerk naar beneden. Dat zou uiteindelijk worden verkocht als het streefbedrag er was. Dat was om half vier het geval.

Bij de afsluiting van deze manifestatie was ongeveer ƒ 75.000,— binnen; een resultaat dat nog hoger zou worden door nagekomen giften. De afdeling werelddiakonaat van de GDR draagt er zorg voor dat het geld ter bestemder plekke komt, langs de legitieme kanalen van de regeringen in het getroffen gebied en deskundigen van de Wereldraad van Kerken.

Verder?

In het draaiboek stond voor die zondag tot slot vermeld: ’Van 22.00 uur tot? opruimen stands en podium e.d.; daarna uitblazen in de achterzaal’. En daarna?

De organisatoren realiseren zich goed dat zij er niet zijn met één keer ’de portemonnee trekken’. Wat doen we volgend jaar? Blijven we onze verantwoordelijkheid bewust? Hierover gaat men zich binnenkort beraden samen met het werelddiakonaat en ds. Schaaf.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 1 april 1978

Diakonia | 28 Pagina's

Actie Sahel ’78

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 1 april 1978

Diakonia | 28 Pagina's

PDF Bekijken