Bekijk het origineel

”Bergrede is de grondwet van het diakonaat”

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

”Bergrede is de grondwet van het diakonaat”

3 minuten leestijd

”Allerwegen is er grote behoefte aan toerusting van de gemeente, om haar diakonale taak waar te doen maken. Diakonaat mag niet worden uitbesteed aan de diakenen — die hebben juist tot taak de gemeente te mobiliseren, inspireren en stimuleren. Diakonia is het trefwoord van de christelijke ethiek”. Dit was een van de conclusies die ds. W. van der Zee trok bij de afsluiting van de vijftigste zomerconferentie van de GDR, op 2 en 3 juni in Noordwijkerhout. Bijna 250 diakenen hebben zich daar intensief en creatief beziggehouden met het thema rekenschap. Dit was het in tijd laatste maar in rangorde belangrijkste thema van ”Samen beleid maken”, het project dat leidt tot een nieuw beleidsplan voor het her-vormde diakonaat.

Ds. Van der Zee, die gevraagd was de resultaten samen te vatten van het werk in een groot aantal groepen, constateerde verder het volgende. De diaken ervaart die dingen als bemoe-digend, die hij of zij zelf kan doen — het actief en praktisch bezig zijn. Ontmoedigend zijn de pogingen om de gemeente diakonaal aan het werk te zetten. Toch moeten die doorgaan, omdat het hier om de belangrijkste taak van de diaken gaat.

Er is veel over de armen gesproken, waaruit is gebleken dat in feite de rijken het grootste probleem zijn. Ds. Van der Zee: ”Christus bevrijdt de rijken om de armen te helpen. De di-akonale zaak is nauw gekoppeld aan de prediking.” Als we geven moeten we dat niet doen vanuit een frustratie, omdat dit leidt tot liefdadigheid. Ook op deze conferentie werd het heel duidelijk dat het in wezen gaat om het delen vanuit de overvloed, zowel materieel als geestelijk. ”De bergrede is de grondwet van het diakonaat”. En ook: ”De diaken dient aan tafel bij het feest en herinnert zo de gemeente aan de rijkdom die zij heeft.”

De gemeente wordt vaak ernstig en grimmig aangesproken. Dat hoeft niet, zoals bleek met deze conferentie, waarin alles draaide om de persoonlijke inbreng van de deelnemers. Die hadden alle gelegenheid om hun eigen opvattingen en gevoelens rond ”rekenschap” — het waarom van het diakonale handelen — te verwoorden of uit te beelden met materiaal. Zo kreeg een tradionele diakonale conferentie een heel nieuwe aanpak, die door de deelnemers zichtbaar werd gewaardeerd.

(In een volgend nummer van Diakonia zal heel uitvoerig aandacht worden besteed aan de resultaten van de zomerconferentie.)

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 juni 1978

Diakonia | 28 Pagina's

”Bergrede is de grondwet van het diakonaat”

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 juni 1978

Diakonia | 28 Pagina's

PDF Bekijken