Bekijk het origineel

Gereformeerde kerken kunnen uit huidige impasse komen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Gereformeerde kerken kunnen uit huidige impasse komen

Argentijnen in rapport aan hun synode

3 minuten leestijd

Nederland — zeer ontwikkeld. De mensen leven er in overvloed en willen nog beter leven. Hoewel de waarde van het individu wordt benadrukt, is er weinig persoonlijke aandacht voor elkaar. Er wordt veel t.v. gekeken en weinig gelezen. De jeugd maakt een nogal teleurgestelde indruk, omdat in de samenleving "alles al gedaan is", zodat er voor jongeren weinig overblijft. Er is verzet tegen gezagsverhoudingen; op school, in het werk en in de maatschappij, een neiging tot het ontvluchten van de samenleving (drugs e.d.).
Er is een duidelijke politieke bewustheid, vooral ten opzichte van wat er in het buitenland gebeurt. Zelfkritiek op de eigen situatie lijkt veel minder aanwezig.
Dit zijn enkele indrukken, die de groep gereformeerde Argentijnen van hun maand verblijf in Nederland heeft overgehouden. Ze komen voor in een rapport aan hun synode, dat ook aan het Zendingscentrum in Leusden is toegezonden. Over het kerkelijk leven wordt opgemerkt, dat het niet goed raad lijkt te weten met de nieuwe levensvormen in Nederland. Het lijkt ook van de kleine problemen in het leven te vervreemden. De kerkelijke vergaderingen zijn zo talrijk, dat veel predikanten en andere ambtsdragers geen tijd hebben om hun gemeenteleden bij te staan, juist wanneer dat hard nodig is. De jeugd bespeurt een zeker contrast tussen geloven op zondag en in de week. Het probleem voor de kerk is om jongeren in het gemeenteleven te integreren. Die jongeren hebben meestal niet hun geloof verloren, aldus het rapport, maar ze kunnen zich maar moeilijk vereenzelvigen met de kerk. Ze voelen er zich niet thuis en ze krijgen er ook geen verantwoordelijkheden te dragen na hun geloofdbelijdenis.
In haar vele contacten bemerkte de Argentijnse delegatie een zekere ontreddering bij de Nederlandse broeders en zusters, die zich uitte in angst en pessimisme, alsof hun kerken in een doodlopende steeg terecht waren gekomen. Maar de delegatie vindt toch dat daar geen reden voor is. De kerkelijke situatie moge zich dan in een kritiek stadium bevinden, er zijn voldoende overlevingskansen.
Om te beginnen zullen de Nederlandse christenen de nieuwe situatie, vertrouwend op het evangelie van Jezus Christus, als een uitdaging moeten leren aanvaarden. Dan kan het gevoel van ontreddering en pessimisme plaats maken voor nieuwe hoop. Daarbij dient dan gebruik gemaakt te worden van de vele mogelijkheden die de gereformeerde kerken ter beschikking staan, zoals haar grote gewicht, zeker met christenen van andere kerken, in de Nederlandse samenleving, haar wil tot actief zijn, haar aandacht voor de ander, die met veel meer warme menselijkheid gestalte moet krijgen en haar doorbreken van de impasse inzake de evangelisatie, die pas een feit kan worden via een analyse van de eigen werkelijkheid.
Het rapport besluit; het is duidelijk, dat het Koninkrijk Gods noch in Nederland, noch in Argentinië, al aangekomen is. Hoewel onderontwikkeling ellende en onderdrukking kan veroorzaken, is welvaart al evenmin een garantie tegen weer andere zonden, die mannen en vrouwen in hun greep kunnen houden. Zowel daar als hier is ons duidelijk geworden, dat christenen veel meer kunnen doen om tekenen van Gods Rijk zichtbaar te maken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 1 juli 1978

Kerkinformatie | 24 Pagina's

Gereformeerde kerken kunnen uit huidige impasse komen

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 1 juli 1978

Kerkinformatie | 24 Pagina's

PDF Bekijken