Bekijk het origineel

Pijpleiding moet betaald worden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Pijpleiding moet betaald worden

3 minuten leestijd

SSK
gironummer 400 200 — 's-Gravenhage

Nu de zondag nadert dat SSK, onze stichting steun kerkbouw, weer de aandacht gaat vragen en wel op een heel gemakkelijk te onthouden datum: de eerste oktober. laten deze pagina's eens zien hoe gevarieerd de projecten zijn. die mee met uw bijdragen tot stand kunnen komen.
We gaan eerst naar de Arnhemse Westerkerk aan het Stationsplein in centrum, die van binnen een totale gedaanteverwisseling heeft ondergaan. Renovatie heet dat in de vaktaal. In de hoge oude kerkruimte is 'halverwege' een nieuwe vloer aangebracht. Boven worden nu de erediensten gehouden in een vernieuwde omgeving. die aan intimiteit heeft gewonnen (foto 1).
De ontstane benedenruimte werd zo ingedeeld. dat er een eigentijds zalencomplex kon ontstaan, waar andere activiteiten kunnen worden ontplooid (2). Let u eens op hetzelfde kerkraam van de beide foto's, waarvan op foto 1 de boven- en op foto 2 de onderkant is te zien.
Snelgroeiend Drachten, dat zijn ledenbestand in 20 jaar van 3.000 tot 10.000 zag oplopen, heeft met zijn kerkcentrum De Opdracht, in dit geval aan de Stationsweg. weer heel andere wegen bewandeld. Daar werd een nog modern voormalig confectie-atelier aangekocht om voor kerkelijk gebruik gereed te worden gemaakt. En hoe! Is dit, ook al door zijn ligging, geen waardig bedehuis geworden? (3). Van het interieur met zijn vele mogelijkheden ziet u het liturgisch centrum (4).
De kerkzaal kon niet hoog worden: het plafond is aan de bovenkant van foto 4, gerekend vanaf het psalmen- en gezangenbord, bijna bereikt, maar de ruimtelijke werking van de zaal ervaren de kerkgangers toch als weldadig en rustgevend.
Financiële bijzonderheid: door deze oplossing konden tonnen aan bouwkosten worden bespaard.
Zoetermeer nu, grootsteedse 'satelliet' van volgebouwd Den Haag. Alweer een sober exterieur, dat zich vloeiend aanpast aan de omgevende bebouwing, al kunt u dat op foto 5 niet zien. In deze nieuwe kerk is er Juist doopbediening (6) met als voorganger de plaatselijke ds. F. J. Boer, die De Olijftak aan de Antigoneschouw een voorbeeld van goede, eigentijdse kerkbouw noemt.
Tenslotte Nieuwegein bij Utrecht, waar aan de Buizerdlaan De Bron verrees, kerk voor hervormden en gereformeerden, die er gezamenlijke diensten houden. Deze samen-op-wegkerk staat nog in een overwegend landelijke omgeving (8) maar zal snel genoeg zijn 'ingebouwd'. Een beeld van het kerkinterieur geeft foto 7.
Dit korte reisje vormde maar een greep, zoals u zult begrijpen. En óf de activiteiten van SSK dus nodig zijn! Misschien mag nog eens het woord worden aangehaald 'Het water des levens is gratis, maar de pijpleiding moet betaald worden'. Hoevéél pijpleidingen er (gelukkig nog) nodig zijn in onze kerken mag blijken uit een recente vergaderagenda van SSK (rechts boven) die ter illustratie ook maar eens wordt afgedrukt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 september 1978

Kerkinformatie | 24 Pagina's

Pijpleiding moet betaald worden

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 september 1978

Kerkinformatie | 24 Pagina's

PDF Bekijken