Bekijk het origineel

Derde Themadienst: Gebroken Bestaan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Derde Themadienst: Gebroken Bestaan

3 minuten leestijd

Deuteronomium 24 is één van de schriftgedeelten, die ons duidelijk maken dat in Israël iedereen recht op een menswaardig bestaan heeft. Vooral de sociaal zwakkeren worden genoemd: de vreemdeling, de wees, de weduwe.

In het verhaal van 2 Koningen 4 blijkt dat de aansporing van Deut. 24 niet overbodig is. Elisa, de profeet, wordt te hulp geroepen bij een weduwe die zó in haar bestaan bedreigd wordt, dat men haar kinderen wil verkopen. (Dat was overigens in Israël verboden!) Elisa komt en vraagt: wat kan ik voor u doen?

Dat is de wezenlijke vraag in deze dienst: wat kunnen wij doen waarde levensmogelijkheden bedreigd worden of zijn?

Het eerste wat opvalt is dat Elisa gebruik maakt van de mogelijkheden die in huis zijn. Bij ons omgaan met bijvoorbeeld gehandicapten moet de nadruk niet liggen op wat men niet kan of niet heeft, maar op wat men wèl kan. In de gemeente gaat het er niet om of de ander wel economisch rendabel is voor ons, maar hoe wij die ander met zijn mogelijkheden een bestaan kunnen geven.

In de tweede plaats worden de buren ingeschakeld. Ze worden niet gevraagd om medelijden of een aalmoes, maar om de vrouw zó te helpen dat zij zelfstandig kan zijn. Ze geven het vaatwerk.

In de derde plaats zien wij hoe er wonderen geschieden met wat er is. We moeten niet te snel zeggen dat iets onmogelijk is.

Liefde, geduld en geloof kunnen er voor zorgen dat in het gebroken bestaan van de ander weer een leven mogelijk wordt, zoals voor deze vrouw en haar zonen. Een leven zonder schuld, zonder angst, met toekomst.

Wat kan ik voor u doen, is een vraag die nog steeds actueel is voor de gemeente. Diakonaat heeft zich wezenlijk bezig te houden met mensen die in hun bestaan bedreigd worden. Dat heeft naar vele kanten aspecten: maatschappelijk werk: zorg voor gehandicapten: zorg voor de vreemdelingen: voor de werkelozen: voor de 65 +, die opeens geen ’werk’ meer heeft, enz. 1 Tim. 6:7–1 9 geeft ons zeer concrete aanwijzingen hoe wij in een nieuwe, christelijke levens-stijl, met de ander om mogen gaan. Ons is alles geschonken om wél te doen. Wat kan ik voor u doen? Het goede in Christus’ naam.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 september 1978

Diakonia | 32 Pagina's

Derde Themadienst: Gebroken Bestaan

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 september 1978

Diakonia | 32 Pagina's

PDF Bekijken