Bekijk het origineel

Presbyteriaan die bisschop werd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Presbyteriaan die bisschop werd

Lesslie Newbigin in Synode (n)

4 minuten leestijd

Een markant leider van de oecumenische beweging, voortgekomen uit de zending, Lesslie Newbigin, komt binnenkort naar ons land. Tijdens een bezoek aan de hervormde kerk zal hij de synode van deze kerk toespreken als die in november samen met de gereformeerde synode in Lunteren vergadert. Zo kunnen ook onze kerken eens kennismaken met deze vertegenwoordiger van de op leeftijd gekomen generatie van bouwers aan de oecumene zoals die gestalte kreeg in de Wereldraad van Kerken.
Lesslie Newbigin, bijna 69, komt uit een Schotse familie die — zoals velen uit dit deel van Groot-Brittanië — behoorde tot de presbyteriaanse kerk. Zijn studietijd bracht hij door in Cambridge. Na een werkkring in zijn geboorteland werd hij als zendeling door de Church of Scotland uitgezonden naar Zuidlndia.
Hij had daar een belangrijk aandeel in de kerkvereniging van anglicanen en presbyterianen, waaruit de Kerk van Zuid-lndia ontstond. Newbigin — de presbyteriaan I — werd één van de eerste bisschoppen van deze kerk. Zijn internationale bekendheid dankt hij vooral aan de tijd dat hij secretarisgeneraal was van de Internationale Zendingsraad (vanaf 1959). In die functie speelde hij een belangrijke rol bij de samensmelting van deze raad met de Wereldraad van Kerken, die tijdens de assemblee van New Delhi (het tweede vaderiand van Newbigin) een feit werd. De zendeling Newbigin werd toen één van de leiders van de in aanzien (èn in aantal lidkerken) groeiende Wereldraad. Naast secretaris-generaal dr. W. A. Visser 't Hooft, werd hij namelijk directeur van de commissie voor wereldzending en evangelisatie.
Na vier jaar keerde Lesslie Newbigin echter weer terug naar India, waar hij opnieuw bisschop werd. Enkele jaren geleden kwam hij weer naar Groot-Brittanië. Hij is nu rector van Selly Oak Colleges in Birmingham en moderator (lid van het synodebestuur) van de United Reformed Church in Engeland, die — en dat tekent deze oecumenische voorloper — opnieuw een kerk is, welke voortkwam uit een fusie van twee kerken èn twee tradities: de presbyteriaanse en de congregationalistische kerk.

Hereniger
Zowel in zijn praktische arbeid als in zijn theologisch werk geldt hij als de man van de 'christelijke hereniging'. Eén van zijn vele publicaties hert dan ook 'The Reunion of the Church' (de hereniging van de'kerk). In zijn 'Inleiding in de nieuwere zendingswetenschap' schrijft prof. dr. J. Verkuyl over Newbigin: 'Zijn geschriften dragen het stempel van een man, die zowel herder als theoloog is (. . .). Vele publikaties van Newbigin zijn gewijd aan de ecclesiologie en de kerkopbouw (...). Hij greep in bij het 'Honest to God'-debat over de theologie van Robinson en reageerde tevens op de z.g. 'God is dood'- theologie in een te weinig bekende, maar zeer waardevolle publikatie 'Honest Religion for Secular Man' (1966)'.
Naar aanleiding van een aantal bijbelbesprekingen, gehouden op een medische conferentie in India, heeft prof. Verkuyl het ook over Newbigin's 'relevante manier van mediteren en theologiseren'. Een ander, Th. B. W. G. Gramberg, zegt van hem: 'Lesslie Newbigin is bovenal een man van gebed. Eens, toen ik bij hem logeerde, klopte ik 's morgens vroeg op zijn deur (ik had een boek op de tafel laten liggen) en toen hij niet antwoordde, deed ik open en daar zat hij, als een Indiër, op de grond met gekruiste benen. Hij bad en merkte niets van mijn tegenwoordigheid. Zacht sloot ik de deur weer achter mij. . .'
In de gezamenlijke vergadering van de hervormde en de gereformeerde synoden is Newbigin alleen al vanwege zijn levensloop een voorbeeldige verschijning. En, veelzijdig theoloog als hij is, zal hij ongetwijfeld ook een goede bijdrage kunnen leveren aan het thema van de vergadering.


Fotobijschrift
Lesslie Newbigin, die de gezamenlijke vergadering van de hervormde en de gereformeerde synoden in november hoopt toe te spreken, ter inleiding op het gespreksonderwerp Zending in Nederland.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 oktober 1978

Kerkinformatie | 32 Pagina's

Presbyteriaan die bisschop werd

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 oktober 1978

Kerkinformatie | 32 Pagina's

PDF Bekijken