Bekijk het origineel

De school ging naar de kerk

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

De school ging naar de kerk

2 minuten leestijd

In de decembermaand vragen wij uw aandacht voor enige huiselijke vlijt. De tekeningen op deze pagina's zijn tot stand gekomen in het leerhuis dat wij meestal 'school' noemen, om vervolgens een plaatsje te krijgen in een bede-huis: de kerk.
In het Gelderse Dinxperlo gingen school en kerk — op bescheiden schaal — samen op weg. Door onderwijsgevenden en bestuursleden van kleuter- en basisonderwijs en de predikanten waren afspraken gemaakt. Deze kwamen erop neer dat gedurende een week een bepaald thema op de scholen centraal zou staan. Op zondag zou vervolgens in de drie kerken over hetzelfde thema gepreekt worden. Voor de school betekende dit: samen met de predikanten zoeken naar een reeks bij elkaar passende lezingen en vertellingen; liederen instuderen die daardoor in de kerk beter tot hun recht zouden kunnen komen; creatieve lessen (tekenen bijvoorbeeld) aan het thema wijden, opdat de kerkzaal met de producten daarvan versierd zou kunnen worden.
Na drukke weken van veel organiseren werden op de bewuste zondag de (nadrukkelijk niet als jeugddiensten aangekondigde) kerkdiensten gehouden.
De drie kerken waren alle afgeladen vol en de kerkdiensten werden met enthousiasme gevierd. Kinderen herkenden veel van wat ze op school gehoord, gezien en gedaan hadden. En ouders voelden zich via de kerk betrokken bij de school.
's Maandags kreeg een onderwijzer de vraag: "Welk onderwerp is deze week aan de beurt?'
En een ander kind zei: Zó vind ik het fijn in de kerk; doen we dat gauw weer?'.
Dat laatste is men in Dinxperlo zeker van plan.
De tekeningen hebben betrekking op Mattheüs 18:23-35. Achtereenvolgens is uitgebeeld: Jezus die de gelijkenis vertelt, de Koning die zijn geld telt, de slaven die om geduld vragen en dan kwijtschelding krijgen en de slaaf die geen vergiffenis kreeg omdat hij een ander niet wilde vergeven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 december 1978

Kerkinformatie | 32 Pagina's

De school ging naar de kerk

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 december 1978

Kerkinformatie | 32 Pagina's

PDF Bekijken