Bekijk het origineel

Molukkers in Nederland

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Molukkers in Nederland

4 minuten leestijd

Er is een brochure verschenen om de Nederlanders, in het bijzonder de Nederlandse kerken, te informeren over de Molukkers: ’Een volk op reis — Molukkers in Nederland, samenleving en kerk’. Deze is geschreven door drs. G. Boer, predikant in Hoevelaken, in het bijzonder belast met de taak contacten te leggen en te bevorderen tussen Molukse en Nederlandse kerken. Als zodanig heb ik hem meermalen mogen meemaken en ik moet zeggen tot mijn genoegen.

Hij heeft een groot vermogen om in te voelen en zowel zijn eigen mening als die van anderen juist weer te geven. Drs Boer heeft zelf op Ambon gewerkt en kent de Maleise taal goed. Daarom kan hij voortreffelijk als tolk fungeren bij gesprekken tussen Molukkers en Nederlanders.

Het is de bedoeling van de brochure om informatie te geven over de Molukkers. Wat wij van hen weten, is vaak maar heel weinig. Vindt er een kaping of iets dergelijks plaats, dan veroordelen we dit gebeuren meestal zonder meer. Dat wil zeggen, zonder verder op de hoogte te zijn van de mentaliteit van de Molukkers. We hoeven het niet met hen eens te zijn of achter hun politieke idealen te staan om toch wel te weten en te begrijpen wat hen bezielt.

De Molukkers maken deel uit van de Nederlandse samenleving en alleen daarom al hebben wij met hen te maken als gelijkwaardigen en zij met ons. Vandaar dat het ’ten geleide’ van de brochure duidelijk stelt: naar een betere relatie. Er wordt achtergrond-informatie gegeven over de Molukkers in Nederland; de Nederlanders worden geholpen om te begrijpen hoe de Molukse gemeenschap in Nederland zichzelf ziet en ervaart — als een volk op reis.

De brochure is in acht hoofdstukken ingedeeld: komst naar Nederland; van woonoord naar woonwijk; jeugd; kerkelijk leven; verdere ontwikkelingen; plaatselijke contacten; Molukse kerken in Nederland; kerke lijk leven in de Molukken.

Ik tip een paar zaken aan, in de hoop dat u de brochure zelf gaat lezen. De Molukse kerken stellen prijs op contacten en samenwerking met Nederlandse kerken. Dan niet met eenlingen uit die kerken, want — zo redeneren zij — dan lijkt het op een hobby van een paar mensen, hoe goed bedoeld ook. Zij willen contact met kerkeraden en parochieraden om te ervaren dat de gemeenteleden erachter staan. Er is ook de mogelijkheid van gezamenlijke kerkdiensten.

Waar u goed op moet letten is de luisterende houding van Nederlandse kant. Luisteren is altijd nodig en goed, maar dat geldt hier extra om goed op de hoogte te komen. Hierbij speelt het Maleis een rol. Veel oudere Molukkers beheersen het Nederlands niet of nauwelijks. Deze mensen moeten we niet buiten spel zetten. De bemiddeling van een goede tolk is gewenst om over en weer verstaanbaar te zijn.

Wat de jeugd betreft, is het volgende een punt van overweging. Het generatieconflict is de afgelopen jaren verscherpt, waardoor erkende organen als wijkraad en kerkeraad aan gezag hebben ingeboet en verjonging daarvan wordt belemmerd.

Leest u vooral ook over wat er verteld wordt over het kerkelijke leven van de Molukkers en wat daarmee samenhangt.

U kunt persoonlijk kennis nemen van dit alles, maar de brochure ook bespreken op een kerkeraadsvergadering, een bijeenkomst van diakenen, een gemeente-avond, etc. — zeker wanneer er een woonwijk van Molukkers in uw gemeente is.

Er zijn diverse mogelijkheden om te komen tot een betere relatie met de Molukkers in Nederland. En het zou fijn zijn als dat lukte. (Een volk op reis; ƒ 2,50 plus porto; te bestellen bij Hervormd Persbureau, postbus 85932, 2508 CP Den Haag, tel. 070-638989).

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 januari 1979

Diakonia | 44 Pagina's

Molukkers in Nederland

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 januari 1979

Diakonia | 44 Pagina's

PDF Bekijken