Bekijk het origineel

Vooraf aan dit themanummer …

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Vooraf aan dit themanummer …

2 minuten leestijd

’Diakonaat anno 1979’ hebben we dit themanummer genoemd.

Diakonaat in onze lijd, met een blik terug in het verleden en uitzicht op de toekomst. Diakonaat met beide benen op de grond.

Het nieuwe diakonale plan ’leken van leven’ stelt in de allereerste zin dat het beleid van de GDR er op gericht zal zijn dat diakenen zelf hun beleid maken’. Dit betekent: als dia kenen nagaan wat je te doen staat, het werk naar noodzaak èn mogelijkheden ordenen en het planmatig uitvoeren.

Dit themanummer geeft dáár voorbeelden van. En dan schrijven we niet alleen over het wat en hoe, maar vooral ook over het waarom van ons aller diakonale werk.

— We beginnen met een gesprek met één van de ongeveer 8000 diakenen in de hervormde kerk: A. P. van Sighem, in Westkapelle. Wat beleeft hij aan het diakonaat? Wat staat hem voor ogen? Wat herkent u voor uzelf?

— Het is al vaak gezegd, er verandert veel in het diakonale werk. Veranderingen kunnen weerstanden oproepen — die vaak onuitgesproken blijven. Drs. Van Lente laat die weerstanden in mensen zien. En geeft mogelijkheden aan om dáár op een open, eerlijke manier mee om te gaan.

— Hoe pak je als diakonie de zaken aan, samen met anderen? Neem bijvoorbeeld Purmerend. Twee vertegenwoordigers van de hervormde diakonie doen hun praktijkverhaal over gemeentediakonaat en werelddiakonaat.

— Wat valt dáár uit te leren? De diakonale consulenten Kolk (Arnhem) en Ruitenberg (Noord-Holland,) halen uit het voorbeeld Purmerend een aantal kenmerken, die ook voor andere diakonieën opgaan.

Alles bijeen een nummer om zelf te lezen en samen te bespreken. Ook van uw ervaringen en ideeën komen we graag op de hoogte.

Redactie

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 februari 1979

Diakonia | 32 Pagina's

Vooraf aan dit themanummer …

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 februari 1979

Diakonia | 32 Pagina's

PDF Bekijken