Bekijk het origineel

Nes Ammim

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Nes Ammim

Hoog bezoek bij begin derde lustrum

2 minuten leestijd

Fotobijschriften
Vijftien jaar geleden zette Israël officieel de poort open voor enkele tientallen doorzetters die in dat land een christelijke nederzetting wilden stichten. Na jaren van discussie — en zelfs strijd — vond het Israëlische pariement het goed dat er in Noord Galilea 'een banier
voor de volken' (hebreeuws: Nes Ammim) zou worden opgericht.
Solidariteit met Israël stond voorop en een belangrijke uiting daarvan was het rozenbedrijf; dat met name door Hollanders opgebouwd werd — en dat allengs uitgroeide tot een modelbedrijf voor de Israëlische rozenkwekers (foto's 1 en 2). Zo modern als het bedrijf was, zo eenvoudig was in die begintijd de behuizing (3).
De grote angst van met name de orthodoxe joden in de omgeving van Nes Ammim was dat de nederzetting zou uitgroeien tot een zendingspost. Vooral rabbi Aaron Keller uit Nahariyya wilde dit voorkomen en hij leidde dan ook diverse protestmarsen tegen de komst van Nes Ammim. Vijftien jaar later is hij echter te vinden in het Dorpscentrum van de neder zetting die hij niet wenste (4). Hij heeft gemerkt dat de bewoners van Nes Ammim bereid zijn te luisteren naar de Joodse medemens en waardeert de manier waarop zij het gesprek met zijn volk aangaan. De leiding van de vele lezingen — waarvan men in de toekomst, als de in aanbouw zijnde jeugdherberg af is, ook cursussen voor groepen uit heel de wereld van wil maken — berust bij de predikant van het dorp, drs. Simon Schoon (5).
Op nieuwjaarsdag 1979, de eerste dag van jaar waarin Nes Ammim het derde lustrum viert, bezocht president Jitshak Navon van Israël de nederzetting (6). Herinnerend aan het aanvankelijke wantrouwen tegen de komst van Nes Ammim, noemde ds. Schoon het presidentiële bezoek 'het mooiste verjaarscadeau dat we ons hadden kunnen indenken'.
Trots symbool van de zelfwerkzaamheid van de honderdveertig bewoners is het boven het dorp uittronende dorpscentrum (7), waar onder meer de lezingen, gezamenlijke maaltijden en kerkdiensten worden gehouden. De samenstelling van de bevolking van het dorp wordt langzaam maar zeker evenwichtiger. De grote overmacht van de Hollanders is iets geslonken en het aantal gezinnen is groter dan ooit. Voor hen zijn in de loop van de jaren goede huizen verrezen (8), onder meer dankzij de in Nederland gehouden huizenacties.
In die huizen wonen te zamen ook al meer .dan twintig schoolgaande kinderen.
Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst . . .

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 februari 1979

Kerkinformatie | 24 Pagina's

Nes Ammim

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 februari 1979

Kerkinformatie | 24 Pagina's

PDF Bekijken