Bekijk het origineel

Markante zendeling: bisschop Markos

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Markante zendeling: bisschop Markos

2 minuten leestijd

Ditmaal een korte vogelvlucht omdat we het Vrouwenzendingsthuisfront de meeste ruimte gunnen. Ik wil wel even noemen dat wij — en dat is dan niet alleen ons centrum in Leusden, maar ook classes en kerken in Noord-Holland — bezoek hebben gehad van een markant zendeling. Ik bedoel bisschop Antonious Markos van de Koptisch Orthodoxe Kerk in Egypte. Alleen al over zijn eigen kerk, volgens de traditie gesticht door de apostel Marcus, zouden pagina's te schrijven zijn (in Kerkinformatie nr. 68 van maart 1977 vindt u al heel wat gegevens). Ook over de moeilijker wordende positie van deze kerk in het islamitische Egypte en het communistische Ethiopië zou heel wat te zeggen zijn.

Maar het voornaamste onderwerp dat de bisschop (die tegelijk een uitstekend chirurg is) met ons besprak was zijn zendingswerk onder de onafhankelijke kerken in Kenya. In veel van die vaak kleine kerken zijn christelijke elementen vermengd met elementen van de stamreligie. Bisschop Markos vertelde: 'Ik doe vaak heel lang niets anders dan luisteren. Ik luister tot ze rijp zijn voor het Woord van God. Dan — als me dat gevraagd wordt — spreek ik over Jezus Christus en verkondig de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Niet altijd zijn zij daar even blij mee. Ik ben ook wel eens weggestuurd . . .'

Hetgeen ik heb . . .
Een probleem waarmee hij voortdurend geconfronteerd wordt is dat deze kerken van hem dikwijls niets anders dan financiële en technische steun verwachten. De blanke zendelingen kwamen toch ook altijd met zakken vol geld? Bisschop Markos heeft de Kenyanen niet veel te bieden, alleen zichzelf. Om hem daartoe in staat te stellen steunt het Pakistan Orgaan, waaraan dit zendingswerk is toegewezen, de Orthodoxe Kerk van Egypte.

Zoals u begrijpen zult zijn wij diep geschokt door het overiijden van mevrouw Berthie van Andel-Aartsen. Met haar man en kind zou zij naar het ziekenhuis van Nyanje (Reformed Church van Zambia) worden uitgezonden.
Vooriopig is aan deze kerk voorgesteld dat dokter Jagtenberg — die naar een ander ziekenhuis in Zambia zou vertrekken — de plaats van dokter Van Andel zal innemen. Met laatstgenoemde zal in de komende maanden overiegd worden óf hij naar Zambia gaat en in welk van de twee ziekenhuizen hij zal gaan werken.


Ds. A. Vos te Eemnes is directeur van het zendingscentrum te Leusden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 maart 1979

Kerkinformatie | 24 Pagina's

Markante zendeling: bisschop Markos

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 maart 1979

Kerkinformatie | 24 Pagina's

PDF Bekijken