Bekijk het origineel

Tweede Nederlandse evangelische gemeente aan Spaanse zuidkust

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Tweede Nederlandse evangelische gemeente aan Spaanse zuidkust

4 minuten leestijd

Een Nederlandse evangelische kerk, officieel geïnstitueerd, aan de Spaanse zonnekust — de Costa del Sol. Zou dat het beeld geweest zijn dat oud-zendeling ds. H. van den Brink voor ogen stond toen hij twaalf jaar geleden naar de Nederiandse overwinteraars in Spanje trok om er als pastor te gaan werken? Zo ja, dan heeft deze pionier een vooruitziende blik. Want het klimaat van dit deel van Spanje's oostkust mag, getuige de naam, gegarandeerd elke winter zonnig zijn, er is sinds 1969 wel het een en ander veranderd.
Het oecumenische klimaat onder Nederiandse christenen is ongetwijfeld wat milder geworden. En het politieke klimaat in Spanje is vooral voor protestanten aangenamer dan het wel eens geweest is. En dankzij de inspanningen van ds. H. van den Brink, en van hen die hem volgden, is het kerkelijk klimaat onder de Nederianders van de Costa del Sol zodanig dat in 1976 de Nederiandse Evangelische Gemeente kon ontstaan die twee wijken telt:Torremolinos en Fuengirola. In maart van dit jaar ontstond de tweede kerk, toen door voorzitter dr. C. P. van Andel van de 'Stichting voor Evangelisch Pastoraat onder Nederianders in Spanje' de gemeente van Benidorm werd geïnstitueerd.

Ook katholieke kerk in gebruik
Van de Costa del Sol kunnen we enthousiaste geluiden laten horen. In de winter, als hier veel oudere Nederianders verblijven, kerken er 's zondags gemiddeld 450 mensen in Fuengirola en 200 in Torremolinos. In Fuengirola gebruiken we wegens plaatsgebrek niet alleen de kerk aan de Boulevard, maar ook de rooms-katholieke(!) kerk bij de camping. Voor het gebruik van deze ruime en vooral wat akoestiek betreft, goede kerk kregen we de volledige instemming van de bisschop van Malaga en de pastoor te Fuengirola. Zij boden het gebouw zelfs voor niets aan, maar wij besloten hen toch het gebruik te vergoeden.
De gemeente van de Costa del Sol is een puur oecumenische gemeente, die de Heer Jezus Christus — naar de evangelist Mattheus — belijdt als de Christus, de Zoon van de levende God. Zij weet zich één met alle kerken die uit deze belijdenis willen leven.
Tussen september en mei hebben wij twee predikanten, meestal emeriti, die dit werk pro Deo doen. Wèl worden hun reiskosten Nederland- Spanje v.v. vergoed en hebben zij vrij wonen, 's Zomers hebben we aan één predikant voldoende. Dan zijn er minder Nederianders die kerken . . .
De kerkeraad telt 14 leden, zes komen uit de ene en zes uit de andere wijk. De overige twee vertegenwoordigen El Atabel, een nederzetting van Indische Nederianders bij Malaga. De Indische Nederianders waren het ook die ds. H. van den Brink (die dertig jaar predikant was in Nederiands Indië/Indonesië) op het spoor van de Spaanse oostkust brachten. En nog heeft hij aan hen zijn hart verpand, want hij is meestal de voorganger in de huisdiensten van El Atabel.

Contact met Spaanse christenen
Contacten met Spaanse protestanten zijn er inmiddels ook. Met Kerstmis èn met Pasen houden we een gemeenschappelijke dienst met (en in) de Spaanse Evangelische Kerk te Malaga, waarin naast de Spaanse ook een Nederiandse predikant voorgaat. Die diensten worden gehouden in twee talen. Omdat velen elke kerkdienst als een feest ervaren is het niet verwondedijk dat de kerkeraad zich afvraagt of we ook geroepen zijn elders diensten te houden. Zo denken we nu hardop over Marbella als mogelijke volgende 'vestiging'.
De contacten met Nederiand lopen via de eerder genoemde stichting. Die stichting richt haar aandacht ook op Benidorm en Denia (Costa Blanca) en op Mallorca. Drie jaar na Fuengirola/Torremolinos is — op 18 maart jl. — ook Benidorm een kerk geworden waar dit volledig beleefd kan worden. Als symbool daarvan nam dr. C. P. van Andel (enkele jaren geleden nog secretaris van 'Samen op weg' in Nederiand) een avondmaalsstel voor de gemeente van Benidorm mee.

Welverdiende rust voor pionier
Voor alle pioniers — maar vooral voor de pionier onder de pioniers, ds. H. van den Brink — is het een voorrecht dit te mogen meemaken. Laatstgenoemde heeft overigens (op 75-jarige leeftijd) de wens te kennen gegeven wat rustiger aan te willen gaan doen. 'In hem hadden de kringen en gemeenten een centrale man, die veel betekende voor de continuïteit in heel het werk en voor de verbindingen met de buitenwereld: de Spaanse Evangelische Kerk, de Rooms Katholieke Kerk en de overheid' schreef het contactblad van het 'pastoraat terecht over hem.


IrP. Th. Meerdink te Malaga is scriba van de Nederlandse evangelische gemeente aan de Costa del Sol.


Fotobijschrift
Levende taxi's aan de Costa del Sol.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 mei 1979

Kerkinformatie | 28 Pagina's

Tweede Nederlandse evangelische gemeente aan Spaanse zuidkust

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 mei 1979

Kerkinformatie | 28 Pagina's

PDF Bekijken