Bekijk het origineel

Moslims en Christelijke Feesten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Moslims en Christelijke Feesten

Müslüman ve Hiristiyan Bayramlari

2 minuten leestijd

In samenwerking met het Dienstencentrum van de Gereformeerde kerken in Nederland gaf de Bijbelkioskvereniging te Driebergen een Turks-Nederlandstalig boekje uit dat handelt over feesten in Islam en Christendom.

De auteur, drs. Jan Slomp, werkte dertien jaar als islamoloog in Pakistan ten dienste van de christelijke gemeenschap. Samen met de R.-K. priester P. Backx geeft hij namens de protestantse kerken in Nederland voorlichting aan Christenen over de Islam.

De bedoeling van deze voorlichting is het opbouwen van goede relaties tussen moslims en christenen.

Het is een beknopt boekje (55 pagina’s) waarin de lezer veel wordt geboden. De auteur gaat hierbij uit van de feesten die in beide wereldgodsdiensten worden gevierd. ’We menen dat we velen een dienst bewijzen door de belangrijkste feesten van de moslims aan de christenen en van de christenen aan de moslims uit te leggen. In de feesten beleven beiden (christenen en moslims) hun eigen eenheid ondanks hun verscheidenheid.’

Na een heldere beschrijving van de hoofdfeesten in Islam en Christendom geeft de auteur aan het eind van het boekje een ver gelijking van de feesten van Islam, Christendom en Jodendom. Deze laatste godsdienst wordt er bij betrokken omdat de christelijke feesten gedeeltelijk uit de joodse feesten zijn voortgekomen. De bedoeling van de schrijver is om door vergelijking het eigen karakter van elk feest goed te laten uitkomen. Conclusies trekken wordt aan de lezer overgelaten.

Het boekje besluit met vijf vragen voor discussiegroepen. Hiermee wil ik tegelijk zeggen dat het bedoeld is, en als zodanig zeer bruikbaar, voor discussiegroepen welke bestaan uit Nederlanders en Turken, eventueel ook voor alleen uit Nederlanders bestaande groepen.

Ook leerkrachten, die in hun klas te maken hebben met Turkse en Nederlandse kinderen kunnen dit boekje voor eigen informatie goed hanteren. De inhoud van het boekje is duidelijk op volwassenen gericht, die geloven dat het opbouwen van goede relaties tussen moslims en christenen geboden is. In de verantwoording geeft de auteur aan waar men vertalingen van Bijbel en Koran kan verkrijgen.

Te bestellen bij Bijbelkioskvereniging, Hoofdstraat 55, Driebergen, of bij Dienstencentrum van de Gereformeerde Kerken in Nederland, Postbus 203, Leusden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 1 september 1979

Diakonia | 36 Pagina's

Moslims en Christelijke Feesten

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 1 september 1979

Diakonia | 36 Pagina's

PDF Bekijken