Bekijk het origineel

Met uniek secretariaat nog doorgaan, vindt beleidsraad

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Met uniek secretariaat nog doorgaan, vindt beleidsraad

Man/vrouw-verhoudingen in de wereld

3 minuten leestijd

Drie jaar is het al weer geleden dat de synode besloot tot het instellen van een secretariaat voor de man/vrouw-verhouding in kerk, maatschappij en familieverband. Dat dit secretariaat onder de Beleidsraad voor zending en werelddiakonaat kwam te vallen, lag voor de hand omdat déér het initiatief tot deze functie genomen was. De taken voor de functionaris — het werd in februari 1977 mevrouw E. A. Streefland — werden vervolgens ingevuld, waarbij zending en werelddiakonaat (en daarom ook de situatie in de tweederde wereld) voorrang kregen. Anders zou de taak wellicht ook veel te omvangrijk zijn geworden.

Daar èn hier
Maar de ervaring leert natuuriijk dat je een studie- en vooriichtingsfunctie in Nederiand niet zomaar kan beperken tot de situatie in andere delen van de wereld. Nu was dat ook niet zonder meer de bedoeling. De resultaten van de studie en oriëntatie in andere landen mochten best consequenties inhouden voor de positie van de vrouw en de verhouding man/vrouw in eigen land.
Studiemateriaal was er genoeg voor mevrouw Streefland. Sinds enkele jaren is er een golf van publikaties verschenen over deze zaak. Twee oriëntatiebezoeken leverden veel materiaal op over de positie van de vrouw in India, Pakistan, Zambia en Kameroen. De ervaringen werden doorgegeven aan de beleidsorganen en vooral zending en werelddiakonaat, en — door middel van artikelen — ook aan de plaatselijke kerken.
Het secretariaat is het enige in zijn soort dat geworteld is in een kerk, met contacten in de gemeenten in het thuisland èn met de samenwerkende kerken overzee. Mensen (ook christenen) en instituten (ook kerken) zijn mede gestempeld door historisch en cultureel bepaalde rolpatronen; daarom is een apart secretariaat over de man/vrouw-verhouding geen overbodige luxe, meent de beleidsraad. 'Wanneer wij als kerken samenwerken met kerken overzee in o.a. theologische opleiding en kadervorming, zal het aspect dat God de mens schiep naar Zijn beeld, als man en vrouw om samen als partners rentmeesters over de aarde te zijn, zonder dat de een heerst over de ander, duidelijk moeten doorklinken.'

Voortzetting gewenst
De beleidsraad stelt de synode daarom voor de kerken te vragen meer vrouwen in te schakelen in het beleid en na te denken over de vraag hoe grotere groepen vrouwen kunnen worden toegerust om deel te nemen aan het werk van de beleidsorganen. Graag wil de beleidsraad het secretariaat voortzetten, ook al is de secretaris in eerste instantie voor de periode van 3 1/2 benoemd.
In de komende periode zou het vooral moeten gaan over de vraag: hoe bereiken we dat kerken en haar organen iets kunnen doen met de informatie over de positie van de vrouw in de wereld? Tevens kunnen dan nog meer landen waarmee werelddiakonaat en zending relaties hebben onderwerp van studie zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 oktober 1979

Kerkinformatie | 32 Pagina's

Met uniek secretariaat nog doorgaan, vindt beleidsraad

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 oktober 1979

Kerkinformatie | 32 Pagina's

PDF Bekijken