Bekijk het origineel

Ds. Alberts tot afgevaardigden: Synode kan niet álles regelen!

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Ds. Alberts tot afgevaardigden: Synode kan niet álles regelen!

3 minuten leestijd

Met alle respect voor Lunteren en allerlei op zichzelf erg geschikte kerkgebouwen - nog nooit heeft een gereformeerde synode in een zo fraaie accommodatie vergaderd als bij de opening in Bad Bentheim. Een zaal vol stemmig wit, hoog en voornaam, waarin door tule gezeefd licht binnenviel, dat voor de gelegenheid werd gemengd met flonkerend kunstlicht uit drie enorme, kostbare kroonluchters. De Kurzaal, met uitzicht op een park, dat met pijnlijke nauwgezetheid bleek te worden onderhouden. Kodom, een omgeving van één en al stijl en grandeur!
Hier was het dat ds. E. F. Alberts van de roepende kerk zijn gedegen openingsrede hield. Enkele flitsen daaruit - U in Nederland en wij in Duitsland werden 36 jaar geleden bevrijd van een tirannie, die evangelie en wet dreigde te vernietigen. U werd daar pas nog aan herinnerd. Waar bij ons geprobeerd wordt deze schuld uit de weg te gaan en niet meer te gedenken, blijkt men nog steeds niet te zijn bevrijd en laat men de kans voorbijgaan een nieuwe menselijkheid tegenover alle onderdrukten gestalte te geven. Velen van u zal pas weer voor ogen hebben gestaan hoe zij uit die helse verschrikkingen werden bevrijd. Menigeen stokte daarom misschien weer even toen hij Duitsland binnenkwam ... Daarom zeg ik u dank dat u hier gekomen bent, om daarmee de nauwe relatie tussen onze kerken, die ook in die verschrikkelijke tijd niet werd verbroken, te bevestigen.
Het is voor het eerst na ruim 400 jaar, zei ds. Alberts ook, dat weereen Nederlandse synode in Duitsland wordt geconstitueerd. Hij doelde daarmee op de eerste synode van de Nederlandse gereformeerde vluchtelingenkerken in 1571 te Emden. Ze ontstonden tijdens Alva als kerken in ballingschap - de Evangelisch Altreformlerte Kirche met haar 13 kerken en een kleine 7000 leden is er de late edgename van.
In een historische schets accentueerde ds. Alberts onder meer dat Emden-1571 aan de kerken van toen niet alles wilde en kon voorschrijven. Dit geldt nog voor vandaag. Daarom achtte hij een oproep tot matiging, zie de overvolle agenda ook van deze synode, op zijn plaats. Want niet alles kan en moet door synoden genormeerd, gereglementeerd en zelfs geüniformeerd worden. Het initiatief en de verantwoordelijkheid kunnen plaatselijk best meer worden versterkt Ook pleitte hij ervoor niet alles wat in kerken authentiek groeit en op wildgroei lijkt maar onmiddelloijk aan onze computernormen aan te passen, of ze nu 'links'zijn of 'rechts'. Evenmin moet direct met bordjes 'verboden' worden gezwaaid als kerken ergens een bepaalde speelruimte menen te hebben ontdekt In elk geval was het een verademing voor ds. Alberts in oude notulen van zijn kerk (1859) te lezen: 'ditmaal werd er op onze kerkeraadsvergadering niets bijzonders behandeld. ..". Gun u zoiets óók eens een keer, zei hij want ik vrees dat, als we elkaar onvoldoende ruimte geven, we straks niet alleen steden, maar ook kerken van beton overhouden!


Fotobijschriften

Ds. E. F. Alberts van Bentheim opent de synode, tent/ijl actuarius dr H. B. Weijland nog eenzaam achter de moderamentafel zit

De onderlinge ontmoeting onder het genot van een kopje koffie was niet het minst belangrijke onderdeel van de openingszitting

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 juni 1981

Kerkinformatie | 24 Pagina's

Ds. Alberts tot afgevaardigden: Synode kan niet álles regelen!

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 juni 1981

Kerkinformatie | 24 Pagina's

PDF Bekijken