Bekijk het origineel

Goed archiefbeheer is pure noodzaak

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Goed archiefbeheer is pure noodzaak

2 minuten leestijd

Deputaten voor de archieven en het kerkelijk kunstbezit kregen van het breed moderamen de opdracht mee naar huis om de knelpunten die er in samen-op-weg verband bestaan te inventariseren. Hoewel het - aldus iemand in de vergadering - lijkt te gaan om een onderwerp waar niemand zich een buil aan kan vallen, blijken er ook in de kerkelijke archiefwereld verschillen te bestaan. Voor een deel vinden die hun oorzaak in de verschillende positie van het gereformeerde deputaatschap en de hervormde raad die zich over de archieven ontfermen. Het deputaatschap heeft een zelfstandiger plaats dan de raad van de hervormden, die in een aantal opzichten sterker gebonden is aan het moderamen van de hervormde synode. Na de inventarisatie van deze en andere knelpunten worden er van het deputaatschap voorstellen verwacht voor de gemeenschappelijke zorg voor en het beheer van de plaatselijke, regionale en landelijke archieven van de beide kerken.

Het deputaatschap voor de archieven zal er bij kerken en classes - voor zover nodig - op aandringen om de bepalingen voor archiefbeheer uit de kerkorde in acht te nemen. In deze bepalingen staat dat elke kerkelijke vergadering een archiefbeheerder moet hebben en dat er in elke classis een archiefconsulent moet zijn. De laatste adviseert kerken over het beheer van hun archief. Zeker in het jaar waarin de Afscheiding herdacht wordt en waarin samen op weg steeds dichterbij komt, is goed beheer van kerkelijke documentatie en archieven van groot belang en is inventarisatie van het kerkelijk kunstbezit (ook gereformeerd) volgens deputaten op zijn plaats. De informatiedienst werd opgedragen daarvoor in Kerkinformatie aandacht te vragen; een opdracht die meteen is uitgevoerd (zie pagina 7).

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 januari 1984

Kerkinformatie | 24 Pagina's

Goed archiefbeheer is pure noodzaak

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 januari 1984

Kerkinformatie | 24 Pagina's

PDF Bekijken