Bekijk het origineel

Beweging in archiefbeheer en kunstbezit

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Beweging in archiefbeheer en kunstbezit

2 minuten leestijd

Er is een aarzelende start gemaakt met het overleg tussen de gereformeerde en de hervormde archiefdienst. Desamenwerking tussen de twee is ernstig vertraagd, omdat de hervormde kerk het een aantal jaren zonder archiefcommissie moest stellen.

Nu eraan hervormde zijde weer een commissie is, zijn er oriënterende besprekingen geweest. De deputaten meldden op de vergadering van het breed moderamen dat de samen werking'nietvreselijkmakkelijk' is, met name omdat de diensten op verschillende manier zijn georganiseerd. Overigens trekken functionarissen van de beide archiefdiensten gezamenlijk op in de voorlichting aan archiefconsulenten.

Met het werk van deze consulenten is het breed moderamen zeer ingenomen. Dedeputaten hebben in bijna elke classis contact met een vrijwilliger die tot taak heeft de plaatsel ij ke kerken, de classis en de particuliere synode voorte lichten over het beheer van hun archieven. De activiteiten van deze medewerkers hebben goed resultaat, vinden dedeputaten. Door hun werk kwamen kerkelijke archieven op verantwoorde wijze beschikbaar voor (kerk-) historisch onderzoek. De laatste jaren iser intensief gebruikgemaakt van plaatselijke en landelijkearchieven, getuige de vele artikelen, scripties en herdenkingsboekjes die zijn verschenen.

De deputaten dragen nietalleen zorg voorde archieven, maar hebben ook het kerkelijk kunstbezit in hun 'portefeuille'. Het is duidelijk, datzich in de gereformeerde kerken geen grote hoeveelheid kunstvoorwerpen bevindt, aldus de deputaten. Toch vinden zij hetvan groot belang dat door deskundigen wordt nagegaan en vastgesteld welke kanselbijbels, avondmaalsstellen, orgels, bijzondere kerkramen etc. voor inventarisatie en registratie in aanmerking komen. Dedeputaten meldden dater langzamerhand iets meer beweging komt in deze inventarisatie van kerkelijk kunstbezit.

De afgelopen jaren iseen aantal kerkgebouwen in de provincie Drenthe geïnventariseerd; binnenkort hopen provinciale commissies in Groningen en Zeeland aan het werk te gaan.


Meer kunst in de kerk dan je denkt (foto Audiovisie/ Ben Kool)

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 januari 1988

Kerkinformatie | 24 Pagina's

Beweging in archiefbeheer en kunstbezit

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 januari 1988

Kerkinformatie | 24 Pagina's

PDF Bekijken