Bekijk het origineel

SSK kan nog wel wat meer steun gebruiken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

SSK kan nog wel wat meer steun gebruiken

4 minuten leestijd

Kerkmensen geven graag geld voor iets concreets, dat is bekend. Geld wegleggen 'voor de toekomst' is meestal niet zo populair. Toch is het volgens ing. Jan Bethlehem van de Stichting Steun Kerkbouw verstandig geld te reserveren voor groot onderhoud aan de kerk, zoals reparatie van een dak en de vervanging van kozijnen. Maar, soms heeft een kerk met een klein ledental al moeite om in de predikantsplaats te voorzien. Laat staan dat ze geld apart kan zetten voor groot onderhoud.

Een probleem dus. Sinds herfst 1989 is het binnen strikte regels mogelijk bij de Stichting Steun Kerkbouw, geld te vragen voor groot onderhoud. 'Daaronder wordt dus niet het preventieve onderhoud verstaan zoals verfwerk of het schoonmaken van dakgoten', vertelt Jan Bethlehem. Als adviseur en ambtelijk secretaris van de vijfendertigjarige SSK maakt hij mee dat hel kerkeraden niet lukt voldoende geld te reserveren voor groot onderhoud aan hun kerk.

Nood
Als de nood aan de man komt trekken ze aan de bel van SSK. De mensen van SSK bekijken een steunaanvraag van alle kanten. Dit geldt voor elke aanvraag. Zaken die meespelen in de beoordeling, zijn in het bijzonder de financiële situatie en de bereidheid van gemeenteleden om extra bij te dragen en hel ledental.'Natuurlijk zijn er situaties waarin het voor mensen moeilijk is een extra duit in het zakje te doen. Toch is betook een kwestie van mentaliteit', aldus Jan Bethlehem. Een voorbeeld? Je kunt een kerk van een vroeg bouwjaar, die erg veel groot onderhoud behoeft, in stand proberen te houden, maar zodra mensen minder bereid zijn daar geld voor neer te leggen houdt het op'.

Nieuwbouw
Naast de steun voor groot onderhoud verleent SSK steun aan nieuw te bouwen kerken. In 1988 en 1989 zijn in totaal zes nieuwe kerkgebouwen neergezet. SSK gaal na of de keuze voor nieuwbouw wel terecht is. Staat de wens van de omvang in verhouding tot de behoefte? Zijn de kosten wel redelijk?
Belhleem: 'Vooreen nieuw gereformeerd kerkgebouw moet zo'n anderhalf a twee miljoen neergeteld worden. Een gebouw dat gedeeld wordt met bij voorbeeld de hervormden kost de gereformeerden toch gauw zo'n 800.000 gulden. Dat is niet niks'. Onlangs viel Bethlehem de eer te beurt de eerste paal te slaan van de gereformeerde kerken in Lexmond. Aanleiding voor de nieuwbouw van deze vierhonderd leden tellende kerk, is de slechte staat van het oude bu iten het dorp gelegen gebouwen de relatief hoge kosten voor uitbreiding. Kosten voor de nieuwe kerk in hel Zuidhollandse Lexmond: 1,3 miljoen. Zonder hulp van SSK zou dat bedrag moeilijk op te brengen zijn geweest voor vierhonderd zielen.

Miljoen
In 1988 en 1989 heeft SSK 22 gereformeerde kerken steun toegezegd van 1,3 miljoen aan bijdragen en 1,2 miljoen aan leningen! De grootste post is aanpassingen uitbreiding van kerkgebouwen. Aan de steun voor groot onderhoud, nieuwbouw, aanpassing, uitbreidingen verminderen van schulden op kerkgebouwen, gaat zoals gezegd altijd een onderzoek vooraf. Belangrijke aspecten die meespelen bij de beoordeling zijn naast de al genoemde criteria, de bezitingen en schulden van de kerk, de bijdragen van gemeenteleden, de redelijkheid van de plannen en de opbrengsten van de SSK-collecten. SSK wil zoveel mogelijk helpen, maar aanvragen voor steun voor normaal onderhoud en voor bouw of renovatie van pastorieën wijst zij af. 'Alle kerken kunnen gebruik maken van de diensten van SSK. Wij bevelen kerken die dal doen aan, om ons van het begin afaan bij de plannen te belrekken', aldus Jan Bethlehem. SSK kan goed beoordelen of een plan haalbaar is. Functionaliteiten bruikbaarheid zijn daarbij de sleutelwoorden. 'Hel is natuurlijk vervelend als wij een plan terug moeten draaien, terwijl SSK al in een vroeg stadium advies had kunnen geven. Soms zijn plannen echt niet haalbaar. Daar kunnen we dan geen steun aan verlenen.' Bethlehem verwacht datde steunaanvragen voor uitbreiding en aanpassing in de toekomst zullen toenemen. 'Wij kunnen steun blijven verlenen zolang mensen bereid zijn daarvoor geld opzij te leggen. Een leuk voorbeeld is een gift van de gereformeerde kerk in Vriezenveen. Voor het feest i. v. m. het 150-jarig beslaan van de kerk werd geld opzij gezel. Hel geld dat overbleef werd naarde rekening van SSK overgemaakt.
Naast de inkomsten van onze donateurs - zo'n 14.000 - is opbrengst van decollectedie zondag 1 3 mei wordt gehouden heel belangrijk voor ons werk'.


Fotobijschrift
De heer Goof Bos, voorzitter van de bouwcommissie van de gereformeerde kerk van Lexmond, drukt de hand van ing. Jan Bethlehem die net de eerste paal heeft geslagen. Hel werk kan nu echt beginnen. (foto: René de Waagenaar).

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 mei 1990

Kerkinformatie | 24 Pagina's

SSK kan nog wel wat meer steun gebruiken

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 mei 1990

Kerkinformatie | 24 Pagina's

PDF Bekijken