Bekijk het origineel

Hoge werkdruk dovenpastores

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Hoge werkdruk dovenpastores

2 minuten leestijd

Kerken weten wel dat het Dovenpastoraat er is. Maar in veel situaties blijkt ook dat zij niet weten wat het Dovenpastoraat is, nl. een hulp voor de kerken in het pastoraat aan haar dove leden. Om dat nog eens duidelijk te maken willen deputaten voor de geestelijke verzorging van doven een informatiebrochure vervaardigen.

Zij schrijven dit in hun rapport aan de synode van Mijdrecht, in samenwerking met hun hervormde en christelijk gereformeerde collega's.
Het rapport meldt dat de werkzaamheden van de dovenpastores - ds. J. J. de Jonge (chr. gereformeerd), ds. L. A. de Graaf (ned. hervormd), en ds. J. F. G. Kamphorst (gereformeerd) - zijn toegenomen. Dit betekent een vergroting van de werkdruk. "Een structureel probleem", aldus deputaten.

Weinig aandacht
Een van de grootste problemen is dat de plaatselijke kerken in het algemeen weinig aandacht hebben voor het pastoraat aan haar dove leden en voor het dovenpastoraat. Als gevolg daarvan hebben de interkerkelijke commissies uit de plaatselijke kerken, die functioneren onder verantwoordelijkheid en toezicht van de plaatselijke kerkeraden, de taak van de plaatselijke kerk overgenomen. Zij hebben hiervoor echter vaak te weinig mensen. Ook de beperkte financiële bijdragen van de kerken aan deze commissies spelen een rol. Dat heeft tot gevolg dat meer vragen en meer werk worden doorgeschoven naar de dovenpastores.

Versnippering
Een andere oorzaak van de werkdruk is de omvang van de werkgebieden (rayons) en de geografische spreiding, c.q. de 'versnippering' van de doven. Daardoor moeten de predikanten grote afstanden afleggen. Zij hebben naast het voorgaan in doven- en gecombineerde diensten nog vele andere activiteiten zoals bijbelkringen, catechese en geloofsopvoeding, geestelijke verzorging van oudere doven, ziekenbezoek, het onderhouden van contact met de interkerkelijke commissies in het land enz. Over de toekomst van het dovenpastoraat zal het deputaatschap een beleidsnotitie schrijven.
Deputaten willen verder de pastorale handreiking nr. 16, 'De wereld van de stilte', die tien jaar geleden verscheen, herzien. De huidige uitgave is gedateerd en roept volgens doven niet een juist beeld op van de belevingswereld van de doven en van de communicatie met horenden, zo schrijven deputaten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 september 1991

Kerkinformatie | 32 Pagina's

Hoge werkdruk dovenpastores

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 september 1991

Kerkinformatie | 32 Pagina's

PDF Bekijken