Bekijk het origineel

Pastorale vrijwilligers, lusten en lasten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Pastorale vrijwilligers, lusten en lasten

3 minuten leestijd

"Dat doen we toch zeir', zei mijn collega. We hadden onze maandelijke teamvergadering en overlegden hoe het verder moest met de begeleiding van ouderlingen die pastoraal bezoekwerk deden

We zaten een beetje met de handen in het haan Want de predikant in de buurt die nu enkele keren een training voor pastorale vrijwilligers had gegeven, was verhuisd. Maar de cursisten waren zeer enthousiast over de al vijftien jaar oude 'cursus van Leusden'. Wat moesten we nu?
Zelf doen dan maar. Maar hoe dan?

We haalden een dissertatie uit de kast. Hierin beschrijft dr B. Goedhart de zogenaamde 'mini- training'. En zo begon het voor mij, met een boek. Ik heb keurig volgens dat boek een training gegeven. Een scheut intervisie- en supervisie-ervaring kwam er natuurlijk ook wel bij. Maar we bleven ons toch afvragen: waar halen we het lef vandaan?

Afwisseling
Van het één kwam het ander: een training en een vervolgtraining. We volgden verschillende methoden: eigen pastorale ervaringen van de deelnemers, maar ook oefeningen in gespreksmethodiek. Een groepsgesprek over geloofsvragen waar bezoekers tegenaan lopen bij hen die ze bezochten, maar die ze ook in zichzelf aantroffen, rollenspelen en bibliodrama.

De training, en in het algemeen de begeleiding, kreeg steeds meer varianten. Ook de trainer zelf doet meer ervaring op, wordt vaardiger, volgt zelf trainingen. Zo is er onder andere de training van het Centrum voor Educatie voor de begeleiding van vrijwilligers in het pastoraat: onder supervisie gespreksverslagen (leren) maken en bespreken. Trainingen van medewerkers in het pastoraat in eigen gemeente begeleiden en daarover een werkstuk schrijven. Zo kan de begeleiding op velerlei manieren gestalte krijgen. Daar valt veel over te vertellen. Mijn ervaring is, dat afwisseling en aanpassing aan persoonlijke behoeften het beste werken.

En zo gaan de vrijwilligers dan op stap, met vrees en beven:
- ben ik welkom?
- hoe moet ik het gesprek voeren?
- hoe lang mag het duren?
- maar ik ben zelf ook maar...(vult u maar in)
- wat is dat zwaar!
- wat is dat mooi!
Met al die ervaringen komen ze terug in de groep van collega's. Om hun zorgen en hun vreugden te delen en van elkaar te leren. En haast ongemerkt groeien ze, ook in eigen geloof.

Gemeente
Uiteindelijk gaat het om de gemeente. Of gaat het om de wereld? Misschien. Maar als gemeenteleden echt 'mee-leven' ervaren, zal dat wel doorwerken, ook in hun leven buiten de kerkmuren. Dus we houden het toch maar even bij de gemeenteleden, met hun wel en (vele) wee. Want het ziet er bij veel gereformeerde gemeenteleden aan de buitenkant verzorgd uit. Maar één van de dingen waar je als predikant-begeleider van pastorale vrijwilligers snel achter komt, is dat er achter al die goed geschilderde voordeuren heel wat zorgen schuilgaan: wat goed, als we met elkaar mee-leven!
En de begeleider? Bij alle moeilijke kanten die het werk van een predikant van tegenwoordig heeft, is begeleiding van bezoekers en zelf in het pastoraat bezig zijn een vreugdevol tegenwicht.
Daarom: toch het lef maar hebben.


Op zaterdag 16 maart is er in het Toerustingscentrum een themadag voor vrijwilligers in het pastoraat, bestemd voor predikanten. Het is de bedoeling hen op deze dag een handreiking aan te bieden voor een systematische aanpak van deze begeleiding, en een creatieve uitvoering ervan.
Uitgangspunten zijn zowel de ervaringen van deelnemers als die van ds. Appers, gereformeerd predikant in Castricum, waar hij de begeleiding op verschillende manieren vorm geeft. De themadag is bestemd voor predikanten. Opgave en inlichtingen bij het Toerustingscentrum, Postbus 202, 3830 AE Leusden, tel. 033 - 960370.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 februari 1993

Kerkinformatie | 24 Pagina's

Pastorale vrijwilligers, lusten en lasten

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 februari 1993

Kerkinformatie | 24 Pagina's

PDF Bekijken