Bekijk het origineel

Samen in één archief

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Samen in één archief

2 minuten leestijd

De voortgang van het samen op weg-proces wordt ook al bij de archivarissen van de drie Sow-kerken zichtbaar.

Het deputaatschap voor de archieven en het kerkelijk kunstbezit (GKN), de commissie voor de archieven (NHK) en de archiefcommissie en de kunstschattencommissie (ELK) hebben de commissie structuurvragen -die het fusieproces voorbereidt- bericht dat zij een samenwerkingsverband hebben gevormd met het oog op de komende fusie van de bovenplaatselijke organisatie.

De gezamenlijke archiefcommissie heeft als doelstelling geformuleerd: -het bevorderen van het inzicht in het culturele belang van het behoud van kerkelijke archieven, bibliotheken, documentatiecollecties en kunstbezit; -het bereiken van een situatie waarin kerkelijke archieven en collecties optimaal beheerd worden, zowel landelijk, regionaal als plaatselijk; -het stimuleren van onderzoek naar de geschiedenis van de kerken.

Vrijwilligers
Uit een werkverslag van de gereformeerde deputaten voor de archieven blijkt dat men samen met de hervormde archiefdienst in de afgelopen periode in totaal 27 voorlichtingsbijeenkomsten heeft georganiseerd voor classicale archiefconsulenten en archiefbeheerders en scribae van plaatselijke kerken. Deputaten schrijven te hopen dat deze vrijwilligers ('die hun archiefwerk meestal in stilte verrichten') hun werk met enthousiasme voortzetten, temeer daar het steeds moeilijker wordt vrijwilligers voor dit kerkewerk aan te trekken.

Deputaten hebben echter wel twijfels bij het belang dat plaatselijke kerken hechten aan archief-werkzaamheden en het beheren van kunstbezit.
Kerkeraden zouden minimaal een archiefbeheerder moeten aanstellen, zorgen voor een veilige en brandvrije archiefruimte en oudere archiefstukken bij een overheidsarchiefdienst in bewaring moeten geven.

Netwerken
Deputaten willen in de komende periode bijzondere aandacht schenken aan archiefbeheer in gefedereerde gemeenten. Nu de classicale herindeling rond is, zijn -voorafgaande aan de feitelijke fusie van de drie kerken- de netwerken van archiefconsulenten al in elkaar geschoven. (PH)


Fotobijschrift
Kerkelijke archieven: hoe het niet moet.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 september 1993

Kerkinformatie | 24 Pagina's

Samen in één archief

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 september 1993

Kerkinformatie | 24 Pagina's

PDF Bekijken