Bekijk het origineel

IKON-beleid ter discussie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

IKON-beleid ter discussie

2 minuten leestijd

Mede naar aanleiding van de commotie die eind vorig jaar is ontstaan toen bekend werd dat de Gereformeerde Bond een eigen zendtijdaanvraag had ingediend bij het Commissariaat voor de Media, is besloten in de maartzitting van de hervormde synode een bespreking te wijden aan de IKON (interkerkelijke omroep Nederland). Samen met 6 andere kerkgenootschappen en het Leger des Heils heeft de hervormde kerk haar zendtijd bij de IKON ondergebracht. De klacht van de Gereformeerde Bond is, dat de IKON-programma's niet herkenbaar zijn voor het deel van de hervormde kerk dat zich tot de Bond rekent.
Op basis van de IKON-beleidsnota 1994 'Context en Gedachtengoed' zal het gesprek gevoerd worden. In deze nota staat onder meer te lezen dat de IKON inspiratie put uit de joods-christelijke traditie en uit de oecumenische beweging.
De IKON ziet het als een uitdaging om programma's te maken die de integriteit van de mens in zijn of haar zoektocht respecteren en tegelijk de band met relevante elementen uit de christelijke traditie niet te verliezen. Een probleem daarbij is, aldus de nota, dat steeds minder duidelijk is wat nu eigenlijk 'des IKONs' is. Vroeger was dat duidelijker: er waren tal van organisaties en bewegingen waarmee de IKON als oecumenisch samenwerkingsorgaan een logische band had. Maar veel van de idealen zijn verloren gegaan, geloof en kerk hebben veel van hun aantrekkingskracht verloren en er is niet meer één visie op de wereld waarin we ons helemaal kunnen vinden. Dat laat ook de IKON niet onberoerd.
Het ligt in de venwachting dat het gesprek in de hervormde synode met name zal gaan over de vraag hoe de 'breedte der kerk' zich zou kunnen herkennen in de programmering van de IKON. (CH)

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 maart 1995

Kerkinformatie | 32 Pagina's

IKON-beleid ter discussie

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 maart 1995

Kerkinformatie | 32 Pagina's

PDF Bekijken