Bekijk het origineel

De Boodschap in een postzegel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

De Boodschap in een postzegel

Bijbelse filatelistenclub bestaat vijftig jaar

4 minuten leestijd

'Die kleine stukjes papier, waarmede Engeland op 10 januari 1840 begonnen is, de brieven te frankeeren, de postzegels, wat hebben die zich allengs over de gehele wereld verbreid. 't Is of zij op hunne wijze de woorden van den Schrift willen verwezenlijken: 'hun stem is gegaan over de geheele aarde en hun woorden tot over de uiteinden der aarde'.

Met dit citaat uit het boekje 'Christelijke inspiratie in de philatelie' (1926) opent het persbericht dat het vijftigjarig bestaan van de bijbelse filatellstenvereniging 'Gabriel' aankondigt. Deze 'Vereniging van verzamelaars van postzegels, verband houdende met Bijbel en Christendom' heeft zo'n 250, veelal christelijke en kerkelijk meelevende leden (waarvan ongeveer 120 actief en de rest 'slapend'), die als gezamenlijke hobby hebben om postzegels te verzamelen met daarop bijbelse afbeeldingen. De actieve leden krijgen elk één of meer van de 'onuitputtelijke reeks' bijbelse onderwerpen toebedeeld, en leggen een verzameling aan met betrekking tot dat onderwerp. Wie denkt dat alle bijbelse postzegelafbeeldingen nu zo ongeveer wel In het bezit van deze enthousiaste club zullen zijn, vergist zich. Wereldwijd zijn er naar schatting 45.000(1) bijbelse postzegels, leder jaar komen daar ongeveer 400 nieuwe zegels bij.

Gepensioneerde verzamelaars
Hoe vindt een kleine club met een zeer specialistisch aandachtsgebied zo veel leden? Voorzitter C.F. Biesta: 'Hoewel ons ledental gestaag afneemt, zijn we zelf soms ook verbaasd dat nieuwe leden soms bij wijze van spreken uit de lucht komen vallen. Toch doen we er veel aan om onszelf bekend te maken. We reizen veel tentoonstellingen af en zijn aanwezig bij evenementen zoals de Kerkendag in Kampen. Ook toen waren er veel belangstellenden. Veel mensen zijn natuurlijk bezig met een postzegelverzameling. Als ze dan ontdekken dat er een bijbelse filatelistenclub bestaat, raken ze geïnteresseerd. De hoge gemiddelde leeftijd van de leden (62 jaar) geeft aan dat mensen vaak pas tijd hiervoor hebben als ze met de VUT of met pensioen zijn. Ik ben ook pas actief gaan verzamelen toen ik veertien jaar geleden met pensioen ging.'

Patroon van de filatelie
De naam 'Gabriel' is geen toevallige keuze. Het is de aartsengel die aan Maria verschijnt en haar de komst van Jezus Christus aankondigt (Lucas 1:26). In 1972 riep de paus Gabriel vanwege zijn bijbelse rol als boodschapper uit tot patroon van de filatelie. Nog verwonderlijker wellicht is het feit dat er ook een internationale St. Gabriël-wereldbond is, met aangesloten verenigingen in zestien landen, waaronder een aantal Europese, vooral Duitstalige, landen.
Jaarlijks houdt Gabriel vier bijeenkomsten in Baarn, waar de leden bijeenkomen om onderling te bekijken wat de aanwinsten zijn en waar ze met hun eigen huishandelaar om de tafel gaan zitten. Er kan worden gekocht en er wordt vooral veel in de verzamelingen gekeken. Verder geeft de vereniging enkele boekjes uit: In 'Bijbelcitaten op postzegels' staan 523 bijbelteksten die op postzegels zijn terug te vinden. Ook is er een boekje 'Nikolaos van Myra' over Sint Nicolaas op postzegels.

Tentoonstelling
Het werk van de vereniging is voor het grote publiek te aanschouwen tijdens tentoonstellingen. Een aantal leden is met verzamelingen over bepaalde bijbelse onderwerpen aanwezig en bij de tentoongestelde postzegels staat tekst en uitleg (Biesta: 'Kort, anders lezen bezoekers het niet') over bijvoorbeeld betekenis en herkomst van de postzegels. Voorzitter Blesta heeft onder meer een grote verzameling postzegels (ongeveer 1000 stuks) die betrekking heeft op de psalmen en dan met name de natuurbeschrijvingen daarin. Andere onderwerpen van collecties zijn kerkelijke hoogtijdagen, personen uit de kerkgeschiedenis, kerkgebouwen en zending en missie.
Ook Maria, engelen en heiligen zijn geliefde filatelistische thema's.


Van 1 tot 30 augustus is de jubileumtentoonstelling te zien in het Museum voor religieuze Kunst, Vorstenburg 1 in Uden. De tentoonstelling is geopend van 10.00 tot 17.00 uur; 's maandags gesloten. Meer informatie over Filatelisten Vereniging Gabriel: E.P. van der Veen (secretaris), tel. (0341) 25 74 70.


Fotobijschrift
Eerstedag-envelop uit Frankrijk, uitgegeven bij de honderdste sterfdag van een Dominicaanse predikant.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 juli 1998

Kerkinformatie | 40 Pagina's

De Boodschap in een postzegel

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 juli 1998

Kerkinformatie | 40 Pagina's

PDF Bekijken