Bekijk het origineel

Missie-Zendingskalender twintig jaar Samen op Weg

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Missie-Zendingskalender twintig jaar Samen op Weg

3 minuten leestijd

'Getuige van de Grote Geest' is het motto van de Missie-Zendingskalender 1999.Vanaf 1 september is hij weer verkrijgbaar bij de plaatselijke ZWO-commissies. Duizenden kalenders vinden dan weer hun weg naar even zovele adressen overal in het land. De maanden van het jaar worden in deze twintigste editie kracht bij gezet door de schilderijen van de Indiaanse schilder Roy Thomas, die in Canada woont en werkt.

De Missie-Zendingskalender (MZK) vertegenwoordigt al jarenlang een stukje oecumene in de praktijk. Vanaf 1979 wordt de kalender gezamenlijk uitgegeven door de Nederlandse Zendingsraad (NZR) en de Nederlandse Missieraad/Centraal Missie Commissariaat.

Zending op zes continenten
De MZK is een uniek project dat in plaatselijke gemeenten en parochies mag rekenen op een enthousiast onthaal.
Hadden de beide kerken aanvankelijk nog voorzichtig ingezet en naast het gezamenlijke initiatief ook nog een eigen kalender uitgegeven, al snel bleek de nieuwe uitgave zo succesvol dat men besloot alleen nog maar samen in zee te gaan. Inmiddels is de oplage gestegen tot 140.000 exemplaren. De kalender kost ƒ 10,- en is verkrijgbaar bij plaatselijke ZWO-commissies. Hij is zo aantrekkelijk en gevarieerd uitgevoerd, dat ook menig niet-(meer)kerklid hem graag aanschaft.Toch zijn de kerken nog altijd de grootste afnemers. 40% van de oplage gaat naar de RKK, de andere 60% vindt zijn weg via de protestantse kerken, met NHK en GKN als koplopers. De rest wordt verspreid via de andere bij de NZR aangesloten leden.

Doel van de kalender is, 'om stem te geven aan christenen uit andere culturen', zegt Dineke Spee, interim-hoofd van de MZK. Tot nog toe gebeurde dat door middel van kunstuitingen, zoals schilderijen, beeldhouwwerk of wandkleden. Vorig jaar was het thema van de kalender 'Versteende verhalen, levend geloof'. Nederiandse gevelstenen met bijbelse afbeeldingen illustreerden de verschillende maanden van het jaar. In 1997 is er ook een Engelstalige editie uitgezet. Die bleek zeer aan te slaan. In de toekomst komt er mogelijk een vervolg.

Exposities
Elk jaar zoekt de (uiteraard ook volledig oecumenisch samengestelde) redactie dus naar nieuwe kunstuitingen voor de kalender Daarbij wordt er, naast diversiteit in kunstuitingen, ook op gelet dat de themakeuze rouleert per continent. 'De kalender van 1998 was de eerste die afkomstig was uit Europa en dan ook nog uit Nederland.
Daarmee wilden we aangeven dat er inmiddels sprake is van zending op zes continenten'. Vorige kalenders waren 'versierd' met kunstwerk uit onder andere Rwanda (1993), China (1994), Haïti (1995) en Zuid-Afrika (1997). Naast het missiologische heeft de kalender ook een educatief element. Via de Raad voor de Zending in Oegstgeest zijn van verschillende jaren exposities beschikbaar voor plaatselijke gemeenten van knipsels, schilderijen, wandkleden enz. (Informatie: Raad voor de Zending, Lolke Osinga, tel. 071-517 79 00).

De redactie houdt in de gaten wat er internationaal zo al speelt. Spee: 'We spreken ook mensen aan die veel reizen en die dan soms mooie dingen op het spoor komen van kunstenaars. En daar gaan we dan achteraan.'
In 1999 zijn het de schilderijen van de Canadees-indiaanse schilder Roy Thomas die de MZK sieren. Als kind tekende hij al in het zand als zijn grootouders hem verhalen vertelden. Nu schildert hij in de indiaanse traditie als getuige van de Grote Geest. Op de achterkant van de MZK 1999 staan bijbelcitaten, gebeden van indianen en informatie over hun manier van leven.


Bijschrift
De illustratie van mei 1999, getiteld 'Natuurwet' (acryl op linnen).

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 september 1998

Kerkinformatie | 40 Pagina's

Missie-Zendingskalender twintig jaar Samen op Weg

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 september 1998

Kerkinformatie | 40 Pagina's

PDF Bekijken