Bekijk het origineel

Paasgroeten uit de gevangenis

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Paasgroeten uit de gevangenis

3 minuten leestijd

In de Koepelgevangenis in Breda zijn enkele gevangenen bijeen om een paaskleed te maken voor de kapel. In deze kapel komt men op zondagmorgen bij elkaar om de bijbel te lezen, te luisteren en te zingen, te bidden en stil te zijn.

Gevangenispastor Folly Hemrica, zelf kunstenares, heeft haar vriendin en kunstenares Elspeth Pikaar uitgenodigd om met haar een ontwerp voor het kleed te maken. Het kleed zal vanaf de zolder tot de grond moeten reiken. Het kleed wordt gemaakt volgens een nieuwe techniek.
Ook de gekozen tekst heeft direct met Pasen te maken: 'De graankorrel ontkiemt. Hij sterft om op te staan'. Het bekende beeld voor Christus, van de graankorrel die in de aarde wordt gezaaid, sterft en toch nieuw leven geeft. Uohannes 1 2). De paaskaarten zijn gemaakt op basis van deze verbeelding (zie de illustratie).

Bemoediging
Bij het maken van de kleden spraken de gevangenen met elkaar over kunst, Pasen, over sterven en nieuw leven.
Deze ervaring willen ze delen met anderen. Ze willen de groet die ze ontvangen met Pasen graag doorgeven.

Ook dit jaar wordt mensen gevraagd de kaarten te sturen naar gevangenen wereldwijd en naar gevangenen in Nederland. Amnesty International (Al) en de Stichting Epafras hebben de buitenlandse adressen bij elkaar gebracht. Al levert 'buitenlandse namen' aan. Epafras zet zich in voor Nederlandse gevangenen in het buitenland. Op de lijst staan dan ook namen van Nederlanders in buitenlandse gevangenissen. De derde lijst met namen is die van Penitaire Inrichtingen in Nederland. De pastores in deze gevangenissen zullen de kaarten gebruiken in hun kerkdienst en uitdelen aan de gevangenen. Zo kan er een gesprek ontstaan over de betekenis van Pasen. Na afloop van de dienst krijgen de gevangenen de kaarten mee. Ze worden ook rondgebracht bij hen die de dienst niet hebben bezocht.
Het verzoek is dan ook een blanco kaart te versturen, in een gesloten envelop, met daarbij in een postzegel. Blanco wil in dit verband zeggen dat de afzenders niet hun naam en adres op de kaart zetten; dat kan wel op de achterzijde van de envelop. De envelop kan worden geadresseerd aan de gevangenispastor.
Deze opent de envelop en deelt de kaarten uit, en de gevangenen kunnen hem op hun beurt weer doorsturen. Op de voorkant van de kaarten staat een paasgroet. Aan de achterzijde staat, bij wijze van bemoediging: 'Wij gedenken met Pasen de opstanding van onze Heer Jezus Christus. In deze dagen zijn onze gedachten en gebeden met u. U bent niet vergeten. Houdt goede moed'. Op deze manier wordt duidelijk gemaakt dat Christus, het paas-evangelie, zich niet stoort aan de reden van de gevangenschap.

Bestellen
De kaarten kunnen besteld worden bij Uitgeverij Boekencentrum, Postbus 29, 2700 AA Zoetermeer: tel: (079) 362 8282, e-mail: boekencentrum@wxs.nl.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 januari 2003

Kerkinformatie | 30 Pagina's

Paasgroeten uit de gevangenis

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 januari 2003

Kerkinformatie | 30 Pagina's

PDF Bekijken