Bekijk het origineel

Nogmaals:

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Nogmaals: "Voeten in de aarde"

3 minuten leestijd

In HTG 10, p. 18 werd in de eerste noot een belangrijke verwijzing (naar C. Bregman) weggelaten; de hele passage volgt hieronder, met de correcte beginnoten:

“Hieronder volgen twee fragmenten uit de roman Voeten in de aarde van Dingeman van der Stoep.1 Met deze titel wilde hij aangeven dat het verticale, de hemel, heel wat voeten in de aarde had in het horizontale, de aarde. Zelf vond hij dit zijn beste boek en rekende hij het tot zijn literaire werken. C. Rijnsdorp vond het ‘een klein meesterwerk’. Het heeft een zeer sterk autobiografisch karakter en schetst zijn puberjaren in de Oude Leede onder Pijnacker. Hij figureert hierin als Gerrit Slootweg, de Slootwegjongen. ‘In die tijd tastte hij’, volgens Hans Werkman, ‘in een identiteitscrisis het geloof af dat zijn ouders beleden’.2 Volgens C. Bregman, leraar Nederlands van de reformatorische scholengemeenschap ‘Guido de Bres’ te Rotterdam, was het ‘een afrekening met een verstard en traditioneel vormelijke gereformeerdendom’. 3 Van der Stoep ‘gaat in dit boek’, aldus opnieuw Bregman, ‘de vragen naar het waarom van allerlei gebeurtenissen niet uit de weg. Hij geeft niet klassieke antwoorden dat wij alles aan Gods voorzienigheid moeten overlaten. We moeten in de realiteit staan en accepteren dat er heel veel is dat wij niet zullen begrijpen’ .” 4

Noten
1. D. van der Stoep, Voeten in de aarde, Baarn 1980, 61-63; 86-88. Uit de bewaarde drukproef blijkt dat hij op het laatst nog met de pen tekst toevoegde. Zie: Vrije Universiteit (vu), Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme (1800-heden) (hdc), archief D. van der Stoep (nr. 653), doos i. Voor de publicatie bood uitgeverij Bosch en Keuning zijn relaties in een onbekend jaar t.g.v. de jaarwisseling onder de titel Een dun laagje ijs een kortere versie van de tekst van hoofdstuk m aan. In: A.P. Crom e.a. (red.), Anderhalve eeuw gereformeerden in stad en land, dl. 5. (Zuid-Holland Zuid), Kampen 1984, 33 zijn de bladzijden 6-8 als fragment opgenomen. Uitgebreide samenvatting van dit boek in: C. Bregman, ‘D. van der Stoep’, in: Uitgelezen, dl. 6 (o.r.v. Christelijk Lektuur Centrum), ’s-Gravenhage 19 8 1,12 3 - 13 7 ; 130 134. Recensie van Hans Werkman in: Aangekruist. Boekbesprekingen van J.M.A. Biesheuvel tot Jan Wolkers, Groningen 1982, 149 -151.

2. Hans Werkman, ‘Dingeman van der Stoep, Berkel en Rodenrijs 17 september 1906 - Baarn 28 augustus 1997’, Jaarboek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde te Leiden 1998-1999 (JMNL), Leiden 2000, 139-148.

3. Interview van C. Bregman met D. van der Stoep, in: Reformatorisch Dagblad, 13 september 1996.

4. Enny de Bruijn citeerde Bregman in een in memoriam in: Reformatorisch Dagblad, 29 augustus 1997.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 februari 2007

Historisch Tijdschrift GKN | 56 Pagina's

Nogmaals:

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 februari 2007

Historisch Tijdschrift GKN | 56 Pagina's

PDF Bekijken