Bekijk het origineel

In wankel evenwicht

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

In wankel evenwicht

Paasgroetenactie 2011

4 minuten leestijd

Anne van Voorst is justitiepastor in de Penitentiaire Inrichting in Vught. Hij ziet wat het effect is van de jaarlijkse Paasgroetenactie, waarin diakenen hun gemeenteleden vragen kaarten naar gevangenen te sturen. “Niet alleen de gedetineerden krijgen een hart onder de riem, maar ook hun familie. Ik hoor wel eens mensen zeggen: Dat er iemand aan mijn kind denkt…”

Waarom ik predikant in een gevangenis geworden ben? Ik vind het belangrijk dat er in mijn werk meer is dan alleen persoonlijk contact met mensen. Ik wil ook altijd kijken naar wat om mij heen gebeurt.” Deze combinatie van pastorale zorg en diaconale betrokkenheid loopt als een rode draad door het predikantenbestaan van Anne. Zo was in zijn eerste gemeente een deel van zijn tijd bestemd voor een project voor randjongeren. Met zijn vrouw, ook predikant, leidde hij een aantal jaren predikanten en zondagsschoolleiders op in Nicaragua. “Wij leerden hun letten op de leefomstandigheden van mensen.”

Hart onder de riem

Ook in het justitiepastoraat komen persoonlijke contacten en de omstandigheden van mensen bij elkaar. Als je naaste familielid in de gevangenis zit, heeft dat grote invloed op jouw leven. Anne heeft gemerkt dat de Paasgroetenactie niet alleen zijn ‘gemeenteleden’, maar ook hun familie goed doet. “Soms hoor ik iemand verzuchten: Dat er iemand aan mijn kind denkt….” Anne is altijd bereid om een bezoek van familieleden aan een gedetineerde te begeleiden; zo kan hij bijdragen aan de relatie van gedetineerden met de buitenwereld. Dat ziet hij ook als het belang van de Paasgroetenactie. “Ook al zitten ze door eigen schuld in de problemen, toch zijn er mensen die gevangenen een hart onder de riem willen steken. De boodschap van Pasen, de opstanding van Christus, vertelt ons dat we - ook al is dat in wankel even wicht - kunnen opstaan en weer verdergaan.”

Teken van hoop

Een gemeentelid van Anne, een gedetineerde uit de Extra Beveiligde Inrichting, maakte de Paasgroetenkaart over dit wankele evenwicht. Hij ontdekte in de gevangenis zijn tekentalent en won een prijs in de jaarlijkse wedstrijd van de organisatie ‘Art in prison’. Op Anne’s verzoek dacht hij na over een verbeelding van de Paasboodschap en tekende het wankele evenwicht tussen leven en dood. Een man die de vorm aanneemt van een kruis, maar met de vingers omhoog, wankelend op een gebroken ei als symbool van Pasen, maar weer rustend op een rots. “Een beeld, dat gedetineerden meteen zullen herkennen als een teken van hoop”, zegt Anne.

Ook kaart voor de familie

De Paasgroetenactie bestaat uit het versturen van Paasgroeten aan gedetineerden in Nederland, Nederlandse gedetineerden in het buitenland en aan mensenrechtenactivisten, als een blijk van medeleven. Diakenen en zwo-groepen bestellen de kaarten met adressen en vragen gemeenteleden om de kaarten te versturen met een persoonlijke groet erop. Voor gevangenen in Nederland is er een dubbele kaart. De tweede kaart kunnen gedetineerden zelf versturen en Anne vindt dat erg belangrijk. “De gedetineerden zijn afgesneden van hun familie, maar willen toch zoveel mogelijk met hen meeleven.” Daarom vroegen Anne en andere justitiepastores om niet zo zeer een Paaskaart, maar een meer algemene kaart extra mee te sturen. “Gedetineerden vragen zo vaak of ik nog een kaartje heb voor hun familie.” Anne hoopt dat ook dit jaar weer veel diaconiëen en zwo-groepen mee zullen doen.

Cobien van Koeverden, vrijwilliger Paasgroetenactie


Paasgroeten doen goed.

Wilt u - weer - meedoen? Op www.kerkinactie.nl/ paasgroetenactie is alle praktische informatie te vinden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 februari 2011

Diakonia | 24 Pagina's

In wankel evenwicht

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 februari 2011

Diakonia | 24 Pagina's

PDF Bekijken