Bekijk het origineel

Lutherbeeldje voor Catharijneconvent

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Lutherbeeldje voor Catharijneconvent

2 minuten leestijd

Het Museum Catharijneconvent te Utrecht ontving eind oktober een geschenk van de Stichting voor Protestantse Kerkelijke Kunst, de SPKK. Directeur Marieke van Schijndel onthulde een Lutherbeeld, een door Otmar Hörl ontworpen kunststof multiple.

Het beeldje verwijst naar het Luthermonument op de markt in Wittenberg, de stad waar Luther op 31 oktober 1517 zijn stellingen op de deur van de slotkapel spijkerde. In de aanloop naar het herdenkingsjaar 2017 neemt de SPKK op deze manier het museum symbolisch op in een wijde kring van plaatsen waar net zo’n beeldje van Luther wordt geplaatst.
Het Museum Catharijneconvent zal in 2017 samen de SPKK een Nederlandse Luthertentoonstelling organiseren om 500 jaar Reformatie te markeren.

Nieuwe website
De aanbieding van het Lutherbeeldje symboliseerde tevens de start van een eigen website van de Stichting Protestantse Kerkelijke Kunst. Een van de kerntaken van de SPKK is het bijeenbrengen van voorwerpen die typerend zijn voor de geschiedenis van het protestantisme in Nederland. Daarbij valt te denken aan schilderijen, prenten, zilveren avondmaalsbekers of koperen kerkkronen, maar ook aan tinnen liturgische voorwerpen, textilia en foto’s.
In de SPKK werken de Protestantse Kerk in Nederland, de Algemene Doopsgezinde Sociëteit, de Remonstrantse Broederschap en de Christelijke Gereformeerde Kerken samen.
Hun gezamenlijke collecties zijn ondergebracht in Museum Catharijneconvent, waar een deel van de objecten in de vaste presentatie is opgesteld. Op de website staat informatie over bestuur en organisatie, de collecties en het herdenkingsjaar 2017.


Meer weten?
Zie de website www.spkk.nl of neem contact op met SPKK-secretaris Rineke Verheus-Nieuwstraten, e-mail: rinekenieuwstraten@gmail.com

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 januari 2014

Kerkinformatie | 36 Pagina's

Lutherbeeldje voor Catharijneconvent

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 januari 2014

Kerkinformatie | 36 Pagina's

PDF Bekijken