Bekijk het origineel

Het geloofsgesprek in de gemeente

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Het geloofsgesprek in de gemeente

3 minuten leestijd

De gemeente is een lerende gemeenschap. Plaatselijk kan dat vorm krijgen door gespreksgroepen, leerhuizen, maar ook bijvoorbeeld het volgen van cursussen. De gemeente is ook een geloofsgemeenschap waarin geloof wordt gedeeld. Door je te laten inspireren door de verhalen uit de Bijbel, een antwoord te zoeken op vragen die op je weg komen, open te staan voor de ander en de Ander, krijgt geloven vorm. Het groothuisbezoek is een van de manieren om met elkaar het geloofsgesprek aan te gaan.

Veel gemeenten kennen het groothuisbezoek, een ontmoetings- en gespreksbijeenkomst rond een thema met een kleine groep gemeenteleden. Zo’n bijeenkomst kan in de kerk gehouden worden maar vindt meestal plaats in de woning van een van de gemeenteleden. Je zou het ook ‘huiskamergesprek’ kunnen noemen.
Mensen ontmoeten elkaar in informele sfeer, gaan met elkaar in gesprek en delen met elkaar iets van hun leven, gedachten, ervaringen en geloof.
De ervaring leert dat dit verdiepend werkt en iets toevoegt aan de band die mensen met elkaar hebben.

PLAATS VOOR GELOOFSGESPREK
Groothuisbezoek haakt aan bij drie belangrijke elementen van gemeentezijn: ontmoeting, bezinning en pastoraat. De ontmoeting tussen leden van de gemeente, maar ook de ontmoeting tussen God en mensen.
In het gesprek met de ander mag ook iets van de Ander doorklinken.
Bezinning omdat het in een groothuisbezoek gaat om het samen nadenken over vragen die te maken hebben met zingeving en geloof. Pastoraat omdat de deelnemers bij elkaar komen als leden van één gemeente en naar elkaar willen omzien. Het groothuisbezoek biedt de mogelijkheid voor contact en een gesprek over de dingen die er werkelijk toe doen.
Het samenspel van ontmoeting, bezinning en pastoraat maakt het groothuisbezoek tot een plaats voor het geloofsgesprek.

INSTRUCTIE GROOTHUISBEZOEK
Essentieel voor een geslaagd groothuisbezoek zijn een aantrekkelijk programma rond een thema en een goede gespreksleider. De Protestantse Kerk biedt jaarlijks rond het jaarthema een programma voor groothuisbezoek aan.
Dit jaar is dat ‘Met hart en ziel – vieren en verbinden’. Het programma bevat verschillende werkvormen waaruit u een keuze kunt maken, en een aantal gebeden en teksten voor de opening en sluiting van de bijeenkomst. Het programma is gratis te downloaden van www.pkn.nl/startzondag. Kijk bij ‘inspiratie jaarthema’.
Rond dit programma is ook een instructieavond ontwikkeld die bedoeld is voor hen die de bijeenkomsten van het groothuisbezoek gaan leiden.
Deze instructie geeft tips voor de gespreksleider, bespreekt de verschillende werkvormen en voert enkele werkvormen uit. Op basis daarvan kunt u een goede keuze maken voor uw eigen invulling en bent u toegerust om het groothuisbezoek op een juiste manier te begeleiden. De instructie wordt in uw eigen gemeente gegeven. De kosten bedragen € 125,-.
Meer informatie via (030) 880 18 80 of servicedesk@pkn.nl.

NICO EVERS
gemeenteadviseur


VORMING EN TOERUSTING
Veel gemeenten hebben jaarlijks een aanbod van ‘vorming en toerusting’. Op de website vindt u enkele suggesties voor dit aanbod. De generale synode komt ieder jaar met een ethische bezinning met vragen om het gesprek op gang te helpen.
Verder wordt bij het tijdschrift Open Deur een gesprekshandreiking gemaakt om de verschillende themanummers te bespreken in groepsverband.
Zie www.pkn.nl > werkvelden > geestelijke vorming > vorming en toerusting.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zondag 2 november 2014

Kerkinformatie | 8 Pagina's

Het geloofsgesprek in de gemeente

Bekijk de hele uitgave van zondag 2 november 2014

Kerkinformatie | 8 Pagina's

PDF Bekijken