Bekijk het origineel

De Engelse Reformatie in de tijd van koningin Elizabeth I

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

De Engelse Reformatie in de tijd van koningin Elizabeth I

Strijd om een bijbelse kerkstructuur

10 minuten leestijd

De Reformatie in Engeland heeft een ander verloop gehad dan die op het Europese vasteland. Nadat koning Henry VIII in 1534 de bakens verzette door het pauselijk gezag af te schaffen en zichzelf aan het hoofd van de kerk te stellen, bleven de roomse vormen in eredienst en kerkstructuur nog lange tijd op koninklijk bevel aan het Engelse volk opgelegd. De verbreiding van het reformatorische gedachtengoed kreeg een heftige stimulans onder zijn opvolger Edward VI en het bewind van diens opvolger de reactionaire rooms-katholieke Mary bracht vele gevluchte kerkleiders in diepgaand contact met de Reformatie in Europa, met name in Zwitserland.

Toen in 1559 koningin Elizabeth aan de macht kwam, besloot zij een middenkoers te varen. Oogluikend stond zij, met het oog op de bedreiging van de Engelse natie door Spanje, een zekere onderhuidse voortgang van de Reformatie toe, maar officieel en met name in haar Acts Conformity and Uniformity hield zij vast aan een rooms geaarde kerkstructuur met de vorst aan het hoofd. Deze politiek leidde tot enorme spanningen. Er kwam een rijk geschakeerde anti-beweging op gang, die kan worden aangeduid met de verzamelnaam: Puritanism. Het is moeilijk en riskant om het bonte geheel van de kerkstromingen tijdens Elizabeth in een schema onder te brengen. Wij doen een poging.



Anglican Conformists



Half Conformists/Half Puritans



De 'Passive Resistance Party'




Proto-Presbyterianen



Separatisten



Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 maart 1995

Protestants Nederland | 8 Pagina's

De Engelse Reformatie in de tijd van koningin Elizabeth I

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 maart 1995

Protestants Nederland | 8 Pagina's

PDF Bekijken